На Рівненщині вшанували пам’ять полеглих Героїв Гурб

21.04.2020 22:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

21 квітня перший заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк відвідав урочище Гурби, що в Здолбунівському районі. Традиційно, на третій день Великодня тут вшановують пам’ять полеглих Героїв Гурб.

Враховуючи карантинні заходи, сьогодні тут зібралося дуже мало людей.  

Священнослужителі під головуванням архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона провели літургію та панахиду.

Потому Сергі Свисталюк разом з начальником управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк поклали квіти до колони Божої Матері.

Цьогоріч виповнюється 76 років з моменту найбільшої битви в історії УПА проти сил НКВД.

Довідково:  21 квітня 1944 року на Волині розпочалася операц ія НКВД проти південної групи УПА-Північ «Богун» під командуванням Петра Олійника – «Енея» та з’єднання «Холодний Яр» УПА-Південь. Метою операції була помста за замах на життя командувача 1-м Українським фронтом Миколи Ватутіна та остаточне придушення визвольного руху.

Найзапекліші бої відбулися 21-25 квітня. Знищивши понад 900 більшовиків, підбивши 5 танків, бійцям УПА вдалося вирватися з оточення ворога, який переважав у силі.

НКВдівці спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а мешканців вивезли. Кількість загиблих військових і цивільних під час тих подій донині точно не встановлена.

За матеріалами прес-служби Рівненської обласної ради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews