Ліки, які радять при коронавірусі, можуть бути небезпечні, - Супрун

25.04.2020 16:33   Джерело: Місто
Опубліковано : Новини Рівненщини

На початку квітня Міністерство охорони здоровя України затвердило протокол лікування пацієнтів з коронавірусом. https://bit.ly/2Vla0b8 Серед ліків вказана діюча речовина гідроксихлорохін (торгова назва препарату Плаквеніл), яка зареєстрована в Україні для лікування ревматоїдного артриту, ювенального ревматоїдного артриту, системного червоного вовчака, а також деяких дерматологічних захворювань, пише в соцмережі Уляна Супрун.

"Наразі клінічних даних щодо ефективності цього препарату у лікуванні COVID-19 немає. Тому його застосовують експериментально, строго в рамках клінічних досліджень. Самі клінічні дослідження поки тривають чи розпочнуться незабаром. https://bit.ly/2ytQQXs До цього часу говорити про ефективність певного препарату чи речовини не можна. Про небезпеку включення таких ліків чи діючих речовин в загальнонаціональні протоколи докладно писали тут: https://bit.ly/2xHMhse

 

Вирішили розглянути кілька проблем, які пов’язані з застосуванням гідроксихлорохіну, і можливі рішення щодо цього:

1. Проблема: безпека застосування препарату.

Вже з’являються докази, що гідроксихлорохін має низьку ефективність у лікуванні COVID-19. Наприклад, нещодавнє клінічне дослідження (включало 150 пацієнтів), показало, що ця речовина у полегшенні симптомів для пацієнтів із COVID-19 допомагає не краще, ніж стандартна підтримувальна терапія. Натомість має більше побічних ефектів, що можуть бути небезпечними, особливо для пацієнтів із супутніми хворобами, наприклад, серцево-судинними. https://wb.md/2RNefKs

Ще кілька досліджень з невеликими вибірками також підтверджують схожі висновки. https://bit.ly/2XOzm2zhttps://bit.ly/2VqQ7zv (тут досліджували у поєднанні з антибіотиком азитроміцином).

 Поки дослідження тривають і наявні лише обмежені дані, важливо дуже обережно використовувати цю речовину. Це добре, що в протоколі МОЗУ вказано, що лікування гідроксихлорохіном варто застосовувати лише за умови, якщо пацієнт ознайомлений з усіма наслідками лікування і можливими побічними діями. Для цього пацієнт підписує інформовану згоду.

Але попри це бракує пояснення та механізму прийняття рішення для лікарів щодо застосування препарату. Це все має бути чітко прописано, особливо щодо небезпеки та можливих побічних дій.

Поки ж в мережі наявні заяви з брифінгів міністра охорони здоров’я Степанова щодо того, що препарат дозволено застосовувати виключно під наглядом лікарів в умовах медичного закладу. https://bit.ly/2VHuGZP Але заяви — це не керівництво для лікарів.

Наприклад, в тому ж протоколі стосовно препарату Ремдесивір (ще одного препарату, який експериментально використовують для лікування COVID-19) є окрема зноска, що позначає, що його можна використовувати “тільки в умовах клінічного дослідження”. Чомусь такої вказівки щодо гідроксихлорохіну немає.

2. Гідроксихлорохін має серйозні побічні дії.

Про її серйозні побічні ефекти відомо вже давно. Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) повідомило про такі проблеми, як незворотні пошкодження сітківки, тахікардію, м'язову слабкість та сильне падіння цукру в крові. Існують і психіатричні ефекти, які включають безсоння, порушення сну, галюцинації. https://bit.ly/2VM6NA7 Також відомо, що препарат може мати небезпечну взаємодію з лікарськими засобами, які застосовуються для лікування цукрового діабету, епілепсії та хвороб серця.

Вже існують повідомлення, що вказують на небезпеку побічних ефектів застосування гідроскилхлорохіну у лікуванні COVID-19. Зокрема, Франція повідомила про 43 випадки, пов’язаних із проблемами серця саме через застосування цього препарату.

 

Крім цього, вже наявні рекомендації та застереження для лікарів щодо ризиків застосування гідроксихлорохіну для серцево-судинної системи. Вони лише підкреслюють ризик застосування ліків без доведеної клінічної ефективності у лікуванні COVID-19, особливо пацієнтам із серцево-судинними хворобами.

 Саме через ці ризики, застосування препарату має суворо контролюватися та проводитися в рамках клінічних досліджень з чітко прописаними можливими побічними ефектами та керівництвом до дій для лікарів.

Велика небезпека, зокрема, полягає в тому, що багато пацієнтів з груп ризику захворіти на COVID-19 та мати тяжкий перебіг хвороби — це люди старшого віку, які зазвичай мають супутні серцево-судинні хвороби. А отже лікування гідроксихлорохіном для них може бути вкрай небезпечне.

3. Через ажіотаж та поширення необґрунтованих заяв щодо ефективності гідроксихлорохіну, з аптек зникли ці препарати. Тепер люди, що їх потребують (для лікування ревматоїдного артриту та інших хвороб, для яких зареєстрований цей препарат) не мають змоги його отримати.

 Як вирішення цієї проблеми, МОЗ України повідомило про розширення програми реімбурсації “Доступні ліки” лікарськими засобами для лікування ревматичних хвороб та запровадити відпуск даної групи препаратів за електронним рецептом. Тоді пацієнти, які потребують ці ліки, зможуть отримати їх в аптеках за рецептом свого лікаря.

Поки офіційного документа на сайті уряду про це немає, лише новини у ЗМІ про рішення включити хлорохін та гідроксихлорохін у перелік програми, яке було прийнято на засіданні уряду 15 квітня. https://bit.ly/2Kh8OiJ Тому наразі невідомо, за якими умовами та як пацієнти можуть отримати ці ліки.

Важливо, щоби процедура відпуску та діагноз пацієнтів був чітко прописаний, тобто ліки могли отримати лише пацієнти з ревматичними хворобами. Національна служба здоров’я, яка адмініструє програму “Доступні ліки”, повинна чітко це контролювати.

Також МОЗ України заявило, що отримало гуманітарну допомогу, а саме лікарські засоби з діючою речовиною гідроксихлорохін від виробників Санофі та Сандоз. https://bit.ly/34QPzFV Так як зараз дуже бракує цих ліків для пацієнтів з ревматичними захворюваннями, частину з отриманих препаратів можна було б розподілити між цими пацієнтами. Для них це життєво необхідно.

 

В сьогоднішніх умовах важливо вкрай обережно використовувати ліки без доведеної клінічної ефективності, прописувати важливі процедури та бути гнучкими і швидко реагувати на ситуацію і повідомлення щодо лікування COVID-19. Від цього залежить безпека здоров’я та життя пацієнтів, а також те, наскільки швидко та ефективно ми зможемо протидіяти наслідкам пандемії."


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Місто