Віра Мельникова

Віра Мельникова

Філолог, письменниця, член літоб’єднання «Наше коло» при НСПУ, блогерка

«Дитинство з пензликом в руці»: нова книга для маленьких рівненських книголюбів

19.05.2020 08:12   Джерело: RvNews
Автор : Віра Мельникова

Поки Рівненщина перебуває на карантині, письменники не нудьгують, а видають нові книги. 

Загальновідомо, що література – кращий і найрозумніший вихователь для кожної людини. Особливо для дітей. Науковці та дитячі психологи стверджують, що при читанні хорошої книги у дитячій свідомості ненав’язливо формується світогляд і майбутній характер: ставлення до навколишнього світу, реагування на добро і зло.

Окрім цього, книги сприяють набуттю таких рис як: чесність, відвертість, повага до людей, а зміст оповідань, казок, віршиків виховує почуття обов’язку перед суспільством, батьками й молодшими братиками та сестричками. Книги навчають відповідальності за доручену справу, формують духовні цінності, найщиріші людські почуття – почуття патріотизму, любові до рідного краю.

Моя нова книжечка «Дитинство з пензликом в руці» присвячується талановитим дітям, які спроможні бачити і відтворювати красу. Але в умовах карантину ми не можемо зробити, як зазвичай це робиться, ‒ урочистої презентації. Тому я вирішила докладніше розповісти про це оригінальне видання частково в засобах масової інформації. Чому оригінальне? Тому що до моїх віршів додались картинки-ілюстрації, намальовані талановитими дітками, учнями Рівненської художньої студії «Арт-Маестро»: Любомиром Велинецем, Анною Волошиною, Вікторією Мамай, Дариною Соловей, Катрусею Кричильською, Анною Гудзь, Інною Кравчук, Софією Багинською, Дарією Полюхович, Христиною Тимощук. Співпраця з дітлахами збагатила мене позитивними емоціями та естетичним задоволенням, а безпосереднє ділове спілкування з педагогами школи-студії Ольгою Ярмошевич та Наталією Кур’ятою ‒ певним художнім смаком.

Ідея створити цю книгу народилося ще 17 листопада 2019 року, коли в приміщенні Палацу культури, що в парку Тараса Шевченка, відбулося грандіозне дитяче свято – ювілейна річниця (10 років) заснування художньої школи-студії  «Арт-Маестро». Я була у числі запрошених гостей моєю онукою, яка активно відвідує студію уже кілька років. Тоді мене здивувала виставка дитячих робіт, що розташувалася аж на двох поверхах палацу. Інсталяція вражала присутніх широтою тематики і гарною технікою виконання, адже студію відвідують діти різного віку, починаючи з трьох років.  

Робота колективу художників-педагогів, безперечно, заслуговує на увагу А керівництво школи в особі пані Антонюк-Коберської Наталії Миколаївни робить все, щоб забезпечити умови для якісної підготовки талановитої малечі, для успішної реалізації їх здібностей у майбутньому житті. З дітьми працюють сумлінні педагоги, справжні майстри своєї справи, які навчають дітей не лише техніці малювання, а й розвивають і вкладають в душі малечі почуття прекрасного, вміння фантазувати, прищеплюють наполегливість, працелюбність, бажання добиватися кращих результатів своєї праці. Малюнки дітей вражають мистецтвом відображення сучасних реалій.

Вихованці школи беруть участь у Всеукраїнських конкурсах з образотворчого мистецтва і отримують призові місця. Тоді відбулося вручення дипломів, подарунків. Обличчя дітей сяяли від щастя, а щасливі батьки відчували почуття гордості за своїх маленьких художників. Ось тоді і народилася в мене відчайдушна ідея використати дитячі малюнки в якості ілюстрацій до моєї майбутньої книжки, тим самим показати світу, які наші українські діти талановиті. Не можна відвести очей від пухнастої з добрим поглядом киці на малюнку Даринки Полюхович, від голкастого їжачка Віки Мамай, який розташувався в зеленій траві серед романтичних ромашок. А на її картині до віршика «Матінка-зима» можна побачити правильну просторову перспективу розташування предметів і людей. Інночка Кравчук на своїй картині зуміла показати динаміку дощу (до вірша «Прогулянка під дощем»). Аня Гудзь на допомогу прикликала свою багату фантазію, проілюструвавши віршик «Віка з моря повернулась».  Катя Кричильська та Анна Волошина прекрасно орієнтуються у написанні інтер’єру, роблять правильний акцент у розташуванні фігур на малюнку, Даринка Соловей вихідний день (вірш «Вихідний») сприймає як щасливий день тихого медитаційного відпочинку. Христина Тимощук спромоглася дуже ніжно і ласкаво передати час засинання малят під мамину колискову. Тоді на вернісажі мені так сподобався пейзаж Софійки Багінської, що я «під нього» написала вірш «Вечір». Малюнок Любомира Велінця красномовно доводить про яскраве і радісне сприймання ним оточуючого світу у колі своєї сім’ї (вірш «День народження»).

Велику справу робить колектив, плекаючи молоді таланти для майбутнього нашої країни. Нові знайомства, нові друзі, з користю проведений час. Чи не є це головним у житті сучасної дитини? Безсумнівно, ці дітки виростуть гармонійно розвиненими особистостями, людьми натхненними, які цінуватимуть прекрасне та створюватимуть красу, збагачуючи світ. А це означає, що відома фраза «Краса врятує світ» уже наразі для цих дітей актуальна. Майбутні Гогени, Моне, Айвазовські, Марчуки навчаються, виховуються і плекаються в затишних класах-майстернях «Арт-Маестро».

Мої любі маленькі читачі! Поціновувачі українського художнього слова! Ця  книжечка вам розповість про життя, цікаві справи та уподобання дівчинки Вікусі, про їжачка Василька, про кицю Мурку-помічницю, про те, як діти дружать в дитячому садочку, як весело та корисно проводять вони своє дозвілля.

Дякую директорові художньої студії “АРТ-МАЕСТРО” пані Наталії Антонюк-Коберській за надану мені чудову можливість спілкуватися і співпрацювати з педагогами та їхніми маленькими вихованцями.

Видання книги здійснено у видавництві «Волинські обереги» за кошти міського бюджету відповідно до Програми підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги в місті Рівному.

Через карантинний режим, любі діти і дбайливі батьки, ми не маємо можливості зараз зробити презентацію, дочекаємося кращих часів. Але побачити книжку і придбати її ви можете в художній студії.

В ці весняні дні я бажаю вам, мої любі читачі, а особливо вам, моїм співавторам ‒ маленьким художникам-ілюстраторам міцного здоров’я,  зростати, навчатись і дорослішати у гармонійній відповідності разом зі своїм талантом, вірити у свої сили  не зраджувати своїй мрії і далі прямувати по життю «…з пензликом в руці».

Автор новонародженої книги  ВІРА МЕЛЬНИКОВА

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews