Тараканівський форт передадуть на баланс Рівненської обласної державної адміністрації

09.06.2020 20:42   Джерело: rivnenews.com.ua/
Опубліковано : Новини Рівненщини

Міністерство оборони України нарешті дало погодження на передачу Тараканівського форту на баланс Рівненської обласної державної адміністрації.

Нагадаємо, що у 2016 році цей процес, як голова ОДА ініціював Олексій Муляренко. Саме його командою й було розроблено дорожню карту з реанімації цього об’єкту. Пише https://www.rivnenews.com.ua/

Оборонна споруда розташована неподалік від села Тараканів Дубенського району Рівненської області в мальовничій місцевості над рікою Іквою.

«Цей форт має стати туристичною перлиною не тільки нашого краю, а й усієї України. А передача Тараканівського форту на баланс територіальної громади Рівненщини дозволить обласній владі взяти на себе відповідальність за об’єкт та розпочати процес його реконструкції і часткової консервації, з можливим залученням на це коштів із різних джерел, у тому числі й інвесторів», – каже Олексій Муляренко.

Щороку Тараканівський форт відвідують понад 200 тисяч туристів. У місцевій громаді підрахували, що прибуток від них міг би становити 2 мільйони і більше гривень у рік. Але для того треба взяти комплекс на баланс, привести до ладу і зробити безпечним. Адже зараз він перебуває в аварійному стані: його стіни у грибку, падає цегла. Всередині є глибокі колодязі, у які вже не один раз падали люди і гинули.

До слова, у 2016-2019 роках на замовлення Рівненської ОДА було виготовлено проект зонування території, який розробляли фахівці Національного університету будівництва та архітектури. Тут передбачено створити етно-зону з поліським поселенням, дитячий зоопарк, музей, парк, готель та багато інших розваг для туристів.

Тараканівський форт – є архітектурною пам’яткою 19 століття, який збудований ще у 1890 році. Царський уряд Росії вирішив звести оборонне укріплення для захисту своїх західних кордонів. На той час була виділена величезна сума грошей, а саме 6 мільйонів рублів на його будівництво. Форт має форму ромба зі сторонами до 240 метрів. Він є унікальним, більше таких комплексів на теренах України немає. Його планування було запозичене у французів.

За матеріалами https://www.rivnenews.com.ua/


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: rivnenews.com.ua/