На Рівненщині скандали навколо концерну Kronospan не вщухають

11.06.2020 22:38   Джерело: Рівне Вечірнє
Опубліковано : Вікторія Синиця

Поки йде будівництво поблизу Рівного, концерн Kronospan не втомлюється повторювати, що він європейський і екологічний інвестор. Натомість у світі наростає невдоволення від його виробничої діяльності.

Навколо концерну Kronospan у різних країнах спалахують все нові скандали. Вже і у Городку виявили порушення — відходи будівництва скидали у заплаві річки Устя. Навіщо ЄБРР фінансує спорудження «брудного» виробництва в Україні? Чи не тому, що вважає: Україна є «білою Африкою»?

Протести в світі не вщухають

Поки йде будівництво поблизу Рівного, концерн Kronospan не втомлюється повторювати, що він європейський і екологічний інвестор. Натомість у світі наростає невдоволення від його виробничої діяльності.

У лютому цього року жителі англійського міста Чірк в Уельсі (Англія) почали нову хвилю протестів, бо Kronospan забруднював повітря, скаржились люди. У березні на підприємстві сталася пожежа. Через задимлення місцеві відмовилися пускати дітей у школу, вказує BBC (https://www.bbc.com/news/uk-wales-51736575).

Після протестів уряд зобов’язав Kronospan встановити обладнання для контролю якості повітря. Власники пообіцяли виділити 200 мільйонів фунтів стерлінгів на ці потреби. Однак активісти все одно не задоволені та нагадують — аналогічні обіцянки компанія давала ще в 2017 році. Хоч ще в далекому 2004 Kronospan у Чірку і сплатив 60 тисяч фунтів за забруднення води, але нічого так і не виправив.

У США компанію звинувачують в забрудненні двох штатів. Департамент охорони навколишнього середовища Пенсільванії оштрафував дочірню компанію Clarion Boards LLC на 230 тисяч доларів за порушення чистоти довкілля у період з 2017 до 2019 рік. Екологи виявили перевищення річних лімітів викидів органічних сполук. Також на заводі встановили проблеми в системі безперервного моніторингу викидів. При цьому обладнання використовували у порушення умов дозволу на виробництво, зауважує американський сайт (http://www.exploreclarion.com/2019/11/27/breaking-news-clarion-boards-agrees-to-229950-civil-penalty-for-air-pollution-violations-corrective-actions-in-place).

У Румунії в людей увірвався терпець

Чи не найбільше в Європі Kronospan дошкуляє жителям міста Себеш (Румунія). За допомогою кредиту ЄБРР (Європейського банку реконструкції та розвитку) у 135 мільйонів євро Kronospan у 2004 році мав модернізувати завод. Через масові протести Міністерство охорони навколишнього середовища зупинило процес погодження екологічних дозволів. Суд постановив знести наполовину побудований завод у 2009 році, адже той зводився без необхідних погоджень.

Цю угоду фінансував ЄБРР, і установа під час презентації запевняла — завод відповідатиме стандартам Євросоюзу. Зокрема, матиме сучасну систему контролю викидів, яка гарантує дотримання норм викидів формальдегіду. Втім, у доповіді за 2008 рік місцеві активісти стверджували — частину обладнання привезли із застарілого заводу у Франції, а викиди формальдегіду — значно завищені, передає https://bankwatch.org/blog/zhiteli-rumynskogo-goroda-protestuyut-protiv-kompanii-kronospan-dolgosrochnogo-strategicheskogo-klienta-ebrr?lang=ru.

У січні 2015 року на акцію протесту вийшло 2,5 тисячі жителів Себеша.

«Повітря в місті непридатне для дихання. Вночі люди не можуть дихати. У грудні протягом дня госпіталізовано 40 дітей з діагнозом ларингіт, — розповідав учасник ініціативи «PrimaNatura» Ені Стефан. — Місто має високий рівень смертності від раку, ми бачимо, як від онкології помирає молодь».

У березні 2020 року понад 400 жителів Себеша та інших сусідніх населених пунктів вимагали призупинити процедуру поновлення комплексного екологічного дозволу для Кронохему (хімічний завод концерну Kronospan).

У 2013 році Kronospan Себеш представив документацію для оновлення комплексного екологічного дозволу. Асоціація PrimaNatura разом з громадянами міста стверджують, що вона — неповна, бо відсутнє дослідження впливу на громадську охорону здоров’я, а формальдегід не включений в клас 1 канцерогенів людини, чого строго вимагають норми ЄС.

Забруднення повітря, як бідкаються жителі Себеша, відчувається щодня. У людей загострюються хронічні хвороби, визнають сімейні лікарі, які підтвердили —«частота респіраторних захворювань у дітей збільшилася, включаючи астму», яку викликає забруднення повітря.

Водночас дослідження впливу на здоров’я населення Себеша в порівнянні з іншими містами Румунії показало зростання частоти раку крові та вад розвитку нервової системи, передає https://www.albacarolinatv.ro/revolta-oficiala-impotriva-poluatorului-de-la-sebes-kronochem-kronospan/.

Які справжні цілі Kronospan в Україні?

Така «брудна» репутація не насторожує українських посадовців, які всіляко проштовхують будівництво заводу в Городку. ЄБРР виділяє сотні мільйонів доларів на створення неекологічних виробництв в Україні, від яких відмовляється Європа.

Відтак іноземні власники переносять старі потужності до України. За даними рівненських активістів, на майданчику в Городку встановлять законсервоване обладнання з міста Бішваєр (Німеччина), де влада не дала можливості відновити діяльність заводу. Може, це і ставить за мету ЄБРР — фінансуючи концерн Kronospan, змістити брудні виробництва з розвинених країн до України?

Чому ці структури цікавить Україна? Тут на екологічні вимоги влада дивиться крізь пальці, тому легко запустити заводи із застарілим обладнанням… Ще простіше отримати доступ до ресурсів, і головне — лісу, експорт якого до Європи заборонено.

Яку додану вартість отримає Україна від такого інвестора — жодної. Навпаки, країна матиме зайве, «брудне», економічно не виправдане інтересами держави виробництво. Воно лише погіршить стан довкілля та створюватиме проблеми в деревообробній галузі. Нині в Україні діють кілька великих виробництв плитних матеріалів, внаслідок чого ринок перенасичений цією продукцією.

Новим надпотужним заводом Kronospan хоче «вбити» конкурентів, отримати необмежений доступ до дешевої сировини і диктувати свої умови і постачальникам лісу, і споживачам деревинних плит. Таким чином, ЄБРР ще й фінансує знищення конкуренції та створення монополізму на ринку плитних матеріалів України.

Днями керівник ініціативної групи спротиву, мешканець Городка Андрій Овсійчук повідомив, що за його скаргою Державна екологічна інспекція Поліського округу провела позапланову перевірку ТОВ «ТЕХНОПРИВІД ІНВЕСТ ГРУП» (підприємство, підконтрольне Kronospan), яка виявила низку порушень у сфері поводження з відходами.

Зокрема, будівельні відходи від руйнування цехів колишнього Рівненського заводу тракторних агрегатів вивозили на земельну ділянку поряд з «Рівнеазотом» і фактично скидали у заплаву річки Устя. Керівництво «ТЕХНОПРИВІД ІНВЕСТ ГРУП» виправдовується: відповідальні за порушення найняті підрядники. Хто насправді має відповісти — встановить слідство, адже порушено кримінальні провадження за фактом забруднення земель.

Які ще потрібні аргументи, щоб зрозуміти — спорудження нового екологічного монстра не принесе Україні жодного позитиву.

За матеріалами https://rivnepost.rv.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Рівне Вечірнє