Депутати просять забезпечити компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів Рівненщини

12.06.2020 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Рівненська обласна рада звернеться до вищих органів влади щодо компенсації втрат доходів місцевих бюджетів.

Зокрема, мова йде про компенсації втрат місцевих бюджетів Рівненської області внаслідок встановлення державою пільг з плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) у зв’язку з карантинними заходами. Відповідний проєкт рішення подав депутат обласної ради Богдан Файфура.

«02 квітня 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)». Підтримуючи положення вказаного Закону щодо звільнення від оподаткування громадян, суб’єктів малого та середнього підприємництва, в той же час змушені констатувати, що нововведення цього Закону суттєво обмежили заплановані можливості з надходження доходів місцевих бюджетів усіх рівнів.

Так, зазначеним Законом передбачено звільнення юридичних та фізичних осіб від нарахування і сплати плати за землю за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, та використовуються ними в господарській діяльності, за період з 01.03.2020 по 30.03.2020.

Згідно з інформацією, наданою Головним управлінням ДПС у Рівненській області, на підставі поданих платниками податків – юридичними особами уточнюючих податкових декларацій з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) станом на 29.05.2020 фактично зменшено суму податкових зобов'язань за березень на 23 640,6 тис. гривень.

В той же час на місцеві бюджети сьогодні покладено основний тягар фінансування низки важливих захищених статей видатків, зокрема, придбання лікарських засобів, виробів медичного призначення, засобів діагностики, індивідуального захисту, матеріальне заохочення медичних працівників та інші невідкладні видатки, пов’язані з реалізацією заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби.

Тому в цей непростий час одним із важливих питань є забезпечення надходжень до місцевих бюджетів. Проте Верховна Рада України, зменшивши надходження місцевих бюджетів, фактично дала можливість збільшити доходи підприємств-монополістів, структура тарифів яких передбачає витрати на плату за землю.

Відповідно до статті 103 Бюджетного кодексу України надання державою податкових пільг, які зменшують доходи місцевих бюджетів, має супроводжуватися наданням додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію відповідних втрат доходів місцевих бюджетів», - йдеться в документі.

Так, з метою наповнення місцевих бюджетів для виконання в повній мірі органами місцевого самоврядування покладених на них повноважень, в тому числі щодо запобігання поширенню, діагностики та лікування на території COVID-19, депутати просять забезпечити компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів та додаткових витрат, відповідно до статті 142 Конституції України, частини 1 статті 27 Бюджетного кодексу України.

За такий проєкт рішення проголосували більшість депутатів.

За матеріалами прес-служби Рівненської обласної ради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews