Антон Веселий

Антон Веселий

блогер, журналіст

«Європейська солідарність» домовилася із «Слугами народу» про розподіл електорату?

Імітація суду «проти Порошенка» є лише декорацією великої гри з розводу електорату напередодні великої економічної кризи.

04.07.2020 10:36   Джерело: RvNews
Автор : Антон Веселий

Економіка буде падати

Відставка голови НБУ Якова Смолія після “чоловічої розмови” з президентом вже має важкі економічні наслідки і може навіть спровокувати банкрутство держави. Найважчий період, ймовірно, припаде на вересень цього року, якраз напередодні виборів. Уряд і президент намагатимуться “закрити рота” виборцю найперше за допомогою додаткових виплат. Для цього почнуть друкувати гроші нічим не підкріплені. Країну чекає інфляція. І формально навіть “долар” може залишатися “стабільним”, а рости будуть ціни на основні продукти.

Експерти вказали на кілька основних ознак майбутнього різкого падіння.

Одразу після заяви про відставку голови НБУ свої застереження висловили кілька важливих гравців. Своє занепокоєння висловили Міжнародний валютний фонд, ЄС, “Велика сімка”. Великі приватні інвестори зупинили свої програми в Україні через недовіру до держави.

Що це значить? Україна втрачає довіру. В неї перестають вкладати кошти. Країна не має чим покривати свої поточні борги. Національна валюта знецінюється. Їжа, продукти, товари дорожчають. На такий сценарій вказує кілька ознак:

- Україна змушена була скасувати розміщення євробондів на 1,75 млрд доларів США. Євробонд — це запозичення України на міжнародному ринку. Тобто, Україна просила позичити їй на 12 років майже 2 млрд доларів під гарантії держави. За ці кошти планувалося “закрити” всі соціальні виплати восени, а також повернути частково повернути позики, які Україна брала раніше.

- Інвестори вже домовилися з Україною і готові були перерахувати кошти. Однак, почувши про відставку Смолія з посади голови НБУ поставили вимогу про скасування угоди. Тобто вже укладену угоду фактично відкликали на вимогу інвесторів. Хоча “Мінфін Зеленського” і спробував перекласти все на ексочільника НБУ, проте з таких заяв посміюються у кулуарах міжнародних фінансових установ.

- Великі інвестори призупинили свої вкладення в Україну. Зокрема Генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала заявив про припинення нових інвестицій після заяви про відставку глави Нацбанку Якова Смолія. Те ж саме зробила низка інших американських інвесторів, як повідомляє “Голос Америки”, що є фактично офіційним голосом США.

- Лише за кілька годин після заяви, гривня проти долара суттєво втратила і продовжує падати.

Як стверджують внутрішні джерела у середовищі фракції “Слуги народу” - більшість нардепів слабо розуміють, що відбувається. Вони слухали спеціально “завезених експертів”, які переконали фракцію — все буде ок. Приблизно так само, як олігарх Коломойський переконує всіх, що дефолт, а іншими словами банкрутство держави — це “не страшно”. Тобто “розумного парламенту”, який розрулить ситуацію, не буде.

Насправді, відставка вже обурила інвесторів. Адже вона відбулася після того, як МВФ дав гроші. Наступного траншу може не бути.

Якщо говорити спрощено — це нагадує ситуацію між знайомими. Коли хтось позичив комусь гроші під певні умови. Але позичальник обдурив позичальника. Про це дізналися всі навколо. Відповідно такому боржнику ніхто більше нічого не позичить.

Без грошей — економіка буде падати. А з нею і довіра до влади. Закрити економічні питання виключно “друком грошей” не вийде. Старше покоління може згадати півмільйона купонів за квиток в автобусі у 90-х. Протягом кількох останніх днів крок до цього сценарію зроблено.

Розчарованих багато

У політиці ситуація також не надто добра. Згідно останніх опитувань соціологічної групи “Рейтинг”, понад 63 % українців вважають, що ситуація в країні розвивається у неправильному напрямку. 64 % українців вважають, що економічна ситуація в країні погіршилася. Причиною такої ситуації більше половини українців називають некомпетентність влади. 41 % найбільшою своєю емоцією називає розчарування. Понад 70 % незадоволені роботою парламенту та кабміну. І більше половини — незадоволені роботою президента. “Слуга народу” втратив половину своїх виборців з часу парламентських виборів, обвалився з 65 % до трохи більше 30 %.

Між тим “опозиційна” “Європейська солідарність” протягом останніх місяців не росте, а товчеться у своїй електоральній ніші на рівні 13-15 %. Воно і не дивно, зважаючи на те, що робила протягом останніх місяців “Європейська солідарність”. Найперше — це продаж землі, який провернули спільно з “Слугою народу”. Зробили це підло і підступно. Всупереч своїх виборчих обіцянок. Сьогодні не допомагає навіть масована реклама про допомогу медкам під час пандемії коронавірусу. Виборець згадує, що найбільший скарб українців, землю, продали “європейці” спільно із “слугами”. Зробили це в умовах економічної кризи, коли падає світова економіка, а отже і земля буде найдешевша. Вже зараз “земельні ріелтори” активно обдзвонюють пенсіонерів по Тернопільській, Вінницькій та Хмельницькій області і пропонують “швидко” переоформити свій пай у довготривалу оренду з правом викупу. Пропонують смішні кошти кілька десятків тисяч гривень за те, що коштує кілька десятків тисяч доларів. Ці посланці агробаронів очевидно вдячні ЄС та Слузі народу. Вони зроблять за якийсь час з українця жебрака. І виборець це добре розуміє.

Найбільше ж росте ніша “невизначених”, яких сьогодні від 30 до 40 %. Це якраз і є ті, хто розчарований, як в основній  владній, так і в основній опозиційній силі.

“Зелений” виборець не може забути про те, що президент практично не виконав жодної обіцянки. На місцях, зокрема в Тернополі, Львові та інших західних регіонів після виборів ніхто не бачив “депутатів від провладної фракції”. Більшість з них обмежується виключно діяльністю у фейсбук.

Та ж сама ситуація і з “європейськими” депутатами. ЄС розпочала рекламну кампанію про допомгу лікарям. При цьому більшість “опозиціонерів” різко забули, що жахливий стан медичної сфери у районах — це також їхня заслуга і вони мало чим відрізняються від тих, же “слуг”, які відкривають неіснуючі лікарні. Адже попередні п’ять років команда ЄС, губернатори від цієї політсили нічого не робили. Зрештою теперішній міністр охорони здоров’я, теж був колишнім представником команди Порошенка.

Розчарованих багато і для них готують нове кіно.

Кіно для виборців ЄС і “Слуги народу”

Як стверджують внутрішні джерела, ще восени минулого року представники “Європейської солідарності” і “Слуг народу” зустрічалися на найвищому рівні. Можливо навіть це була зустріч експрезидента з чинним главою держави.

Очевидно, що для всіх цих людей зрозуміла ситуація, а вона має три ключові моменти, які будуть визначальними на виборах:

1. Економіка буде падати, а люди ставатимуть біднішими та злішими.

2. Підтримка “Слуги народу” буде падати.

3. ЄС втратила роль дієвої опозиції і буде “гризтися” з іншими патріотичними силами за Західну Україну.

Політтехнологи обох сил добре знають просту істину — найкраще працювати коли є конфлікт між різними групами електорату. Коли одні ненавидять інших. Тому під час згаданої зустрічі обидві сили домовилися про “кіно для виборців”.

“Зеленим” показують рішучість президентської команди у боротьбі із “колишніми корупціонерами”.

“Європейцям” показують репресії і переслідування експрезидента, піднімаючи рейтинг його команди. Адже у нас люблять усіх “переслідуваних”.

Технологія доволі проста і відкатана. Колись таким чином робили великого опозиціонера з ексгенпрокурора Юрія Луценка, Юлії Тимошенко. Всі вони “сиділи” за смішними статтями у доволі тепличних умовах і порівняно недовго. Зате здобули великий “опозиційний імідж”. Тепер ми бачимо постійні “переслідування” ексрегіоналів.

Однак ніхто не сидить по-справжньому так, як сидять українські патріоти, як наприклад у справі “Шеремета” - багато місяців без доказів. Більшість “політичних в’язнів” “сидить” виключно в телевізорах на судах, де виголошуються пафосні промови. Більшість з них має депутатську недоторканість і легко може втекти з країни.

Проте галас навколо “репресій” проти експрезидента дає змогу розвивати виборчу кампанію. Нам показують нове кіно, де Зеленський і Порошенко заодно.

Насправді все значно простіше

А між тим зараз на повну працюють передвиборчі штаби. Ми вже згадували про “людей Порошенка” в “уряді Зеленського”. Але це видима частина “айсберга”. Сьогодні, до прикладу велика частина штабів по Західній Україні від “Слуги народу” укомплектована юристами, які на минулих виборах працювали на “Європейську солідарність”. Працюють там також медійники, політтехнологи і купу іншого обслуговуючого персоналу.

Політики роблять пафосні заяви. Українцям показують кіно і переконують, що вони альтернативи двом засмальцованим політичним проектам одних і тих самих людей нема. Україна котиться у хаос. “Європейська солідарність” і “Слуги народу” ділять виборця. Їхні технологи заробляють гроші.

А ви думайТЕ!

Антон Веселий


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews