На Рівненщині знайшли бурштин з унікальним жуком

12.07.2020 19:05   Джерело: Рівне вечірнє
Опубліковано : Рівненський Новинар

Вчені з Росії та України виявили в шматочку бурштину з Рівненської області новий вид жука-сховоїда. На думку вчених, жуки цього роду з'явився в пізньому еоцені (приблизно 37-33 мільйона років тому), повідомляється в статті вчених, опублікованій в журналі Invertebrate Zoology.

Вчені відзначають, що бурштин був знайдений в заплаві річки Веселухи на північному заході Рівненської області. Це перший викопний вид роду Telmatophilus.

 

Новий вид отримав назву Telmatophilus sidorchukae - на честь дослідниці Катерини Сидорчук, яка загинула минулого року. Розроблені нею методи використовувалися при обробці зразка.

Вчені відзначають, що новий вид схожий на сучасних жуків Telmatophilus typhae, але все ж відрізняється від нього рядом ознак. Передбачається, що виникнення роду пов'язане з широким розповсюдженням напівзанурених рослин, на яких харчуються Telmatophilus. Цьому сприяла поява озер на півночі Євразії після похолодання, що почалося в другій половині еоцену.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Рівне вечірнє