Кого обиратимуть на місцевих виборах в новоутворених районах Рівненщини?

17.07.2020 22:41   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

17 липня Верховна Рада прийняла Постанову №3650 «Про утворення та ліквідацію районів», якою утворила 136 районів. У Рівненській області утворили 4 райони: Вараський, Дубенський, Рівненський та Сарненський.

Про це йдеться на сайті  Верховної ради. Пише «Четверта влада».

Раніше уряд затвердив план 64-х об'єднаних громад Рівненщини. Відповідно до цих рішень, а також враховуючи що 15-го липня Верховна рада ухвалила Постанову «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році», місцева асоціація органів місцевого самоврядування «Об’єднані територіальні громади Рівненщини» розповідає до яких місцевих рад відбудуться вибори цієї осені.

Отож, виборці Рівненщини 25-го жовтня будуть обирати:

  • депутатів Рівненської обласної ради;
  • депутатів 4 районних рад;
  • депутатів та голів 64-х територіальних громад;
  • в окремих громадах обиратимуть сільських старост.

Як випливає із прийнятої Постанови №3650 «Про утворення та ліквідацію районів», межі районів встановлюються по зовнішній межі територій сільських, селищних, міських територіальних громад, які входять до складу відповідного району.

Так, у складі Вараського району є 8 територіальних громад, у складі Дубенського – 19 громад, у складі Рівненського – 26 громад, у складі Сарненського – 11 громад.

Постановою ліквідують усі нині існуючі райони в областях. Однак реальні зміни розпочнуться вже після виборів до місцевих рад, які заплановані на 25 жовтня 2020-го року.

– Після цього виборча комісія встановлює підсумки голосування, крім цього, вибори мерів відбуватимуться в два тури, тобто ще три тижні на проведення другого туру, – пояснює «Четвертій владі» консультант Офісу реформ Асоціації міст України на Рівненщині Василь Курилас.
Василь Курилас консультує з правових питань в Офісі реформ рівненського відділення Асоціації міст України. А ще очолює Рівненський обласний контактний центр – гарячу лінію в обласній держадміністрації. Фото з архіву

Після того як оберуть голову, можна буде створювати повноцінні виконавчі органи.

– Тому говоримо що листопад буде таким суто технічним місяцем, коли ще будуть варитися над встановленням результатів голосування, – каже експерт. – Лише в грудні запрацюють новостворені органи, які розпочнуть процедуру реорганізації, наприклад, тих районних рад, які увійдуть в новий район, і тих територіальних громад, які не об'єднувалися до цього. І вже в грудні будуть затверджувати бюджети громад.

Які повноваження матимуть новостворені районні ради – поки що однозначно сказати складно. Адже це залежатиме від прийняття іншого законопроєкту, 3614, у якому йдеться про визначення повноважень та фінансування цих рад.

Джерело: 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews