У Рівному конфлікт між власниками кавового кіоска та велосипедистами (Відео)

02.08.2020 09:20   Джерело: Рівненські новини
Опубліковано : Рівненський Новинар

У Рівному частина велосипедистів нарікає на кавовий кіоск, який стоїть упритул до велодоріжки. Мовляв, клієнти часто перебувають на зоні, яку визначили суто для велотрафіку. Підприємець каже, що готовий піти на компроміс, але самі велосипедисти, мовляв, до нього досі не звертались, – повідомляє Суспільне.

Місце “проблеми”

Кавовий кіоск стоїть поблизу відносно нової велодоріжки, яку облаштували під час реконструкції вулиці Шухевича. Така близькість додає велосипедистам незручностей, – каже голови асоціації велосипедистів Рівненщини Ольга Віюк.

Через те, що кіоск стоїть впритул до велодоріжки, додає, керманичі двоколісних ризикують наїхати на тих, хто підійшов до віконця за кавою.

“Коли я рухаюся на велосипеді вниз, в мене з’явилася перешкода-сюрприз у вигляді клієнтів кавового кіоску. Щоб наштовхнутись – то не було, бо я, в принципі, читаю дорожню ситуацію. Але це збиває з пантелику і створює дискомфорт для мене, як користувача велодоріжки”, – каже Ольга Віюк.

Бариста і контакт з підприємцем

Дискомфорт створюють саме велосипедисти, які швидко несуться з гірки, незважаючи на інших, – каже у коментарі бариста, який не називається. Біля кіоску, каже, на пішоходів не наїжджали, а от поруч з переходом нижче це траплялося.

“Для велосипедистів наразі неписані закони. Для автомобілів є швидкість по місту встановлена, для велосипедистів її немає. Як хочуть – так і їдуть. На те, що люди виходять з автомобілів і по тротуарній доріжці переходять через їхню доріжку – вони з ними сваряться, скандалять, що тільки вони мають право по ній їздити і ніхто більше немає прав їх пересікти”, – каже дівчина.

Бариста зв’язала журналістів Суспільного з орендарем Едуардом. Той пояснює: після критики в соцмережах ще місяць тому намагався безуспішно сконтактувати з опонентами. Він обговорив ситуацію з власником і хоче порадитися з велосипедистами: краще перенести споруду чи зробити вхід збоку.

“Я зі свого боку вирішив, що проблема може бути в тому, що столики стояли так, що люди могли стояти і, відповідно, стояти на велосипедній доріжці. Перенесли столики буквально тиждень тому. В принципі – ніяких нарікань. Ніхто з велосипедистів не підходив до нас. Хай набирає, під’їжджає, вип’ємо кави, переговоримо, як ми обоє бачимо рішення цієї проблеми”, – каже орендар споруди.

Реакція влади

Кіоск стоїть тут роками, а земельна ділянка відведена у відповідності до закону. Питання можуть бути хіба що до виду діяльності. Так пояснює заступник міського голови Віталій Герман, який після звернення Суспільного поїхав вивчати ситуацію.

“У підприємців є договір оренди на земельну ділянку, який закінчується в цьому році у грудні. І ми обов’язково порушимо питання про демонтаж цієї тимчасової споруди. А на сьогоднішній день вона перебуває там законно. У минулих роках там було відповідне рішення міської ради, де надавалися декілька земельних ділянок по місту фірмі “Огопрес”, – каже Герман.

Не кіоском єдиним…

Кіоск – не єдина проблема велодоріжки на Шухевича, – додає велосипедистка Ольга Віюк. Стежка відносно вузька, а рівняни не розуміють, що ходити нею не варто. Деякі моменти вона пропонує виправити або ж врахувати при майбутніх реконструкціях.

“Насамперед, це не зовсім плавні з’їзди і заїзди на самі велодоріжки. Ще є в нас є проблема по одній зі сторін, що ґрунт знаходиться трохи вище, ніж сама велодоріжка. І за поганих погодних умов намивається водою земля. Для недосвідченого велосипедиста це може бути проблемою, він може втратити керування”, – каже голова асоціації велосипедистів Рівненщини.

Заступник мера каже: зауваження почули.

“Є ряд зауважень, які управлінням житлово-комунального господарства висунуті до виконавця цих видів робіт. Об’єкт не зданий в експлуатацію і ці всі питання будуть обов’язково вирішені”, – каже Віталій Герман.

Нагадаємо, реконструкцію вулиці Шухевича почали у 2017-му році і виконувала роботи фірма “Будальянс-Груп”. Місто заплатило за це понад 27 мільйонів гривень.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Рівненські новини