Колишніх «ментів» не буває. Чому Лазутку в Рівному віддали квартиру

20.09.2020 17:05   Джерело: Рівне вечірнє
Опубліковано : Рівненський Новинар

У світі можливо все — зникають цілі держави, на місці яких виникають нові, відбуваються революції та державні перевороти, одні ідеології змінюють інші, замість одних монументів споруджують інші, героїв називають злочинцями і навпаки… І лише одне залишається незмінним упродовж століть — привілеї для міліції чи то поліції. У цих хлопців завжди усе гаразд! Їм не страшні ані революції, ані люстрації, ані «слуги народу». Чергове свідчення цього — рішення виконкому міської ради Рівного подарувати люстрованому міліцейському генералові службову квартиру.

І що з того, що відставний генерал вже має квартиру у столиці та будинок під Києвом? Хто посміє позбавити ментовського генерала хоча би чогось? Згадана квартира знаходиться у Рівному на вулиці Буковинській, де влада спромоглася попри усі кризи та революції звести черговий будинок для найпотрібніших місту людей — прокурорів есбеушників, міліціонерів… Для них житло будували завжди — і за царя Миколи, і за Пілсудського, і за Гітлера, і за Сталіна, і за усіх, хто був після них, включаючи сучасних патріотів.

 

Василь Лазутко керував міліцією у Рівному трохи більше двох років — з 2011-го по січень 2014-го. У грудні 2012-го президент Янукович присвоїв йому звання генерал-майора міліції, в лютому того ж року він отримує службову квартиру в новобудові. І хоч у 2014 році Лазутко вийшов на пенсію, квартира залишилась у його розпорядженні.

На той час дружина Василя Лазутка була зареєстрована у власній 3-кімнатній квартирі у Києві. Сам генерал із сином — у 4-кімнатному будинку в одному з сіл Київської області. Такі дані були зазначені в документах, які він подавав до міськвиконкому, щоб отримати службове житло. Саме того року навесні «РВ» спробувала отримати доступ до декларації посадовця, щоб громадськість мала змогу ознайомитися з його доходами та власністю. Але від пресслужби отримала таку відповідь: «Йому немає чого виправдовуватись, отож декларацію полковник Лазутко не оприлюднюватиме».

 

У 2015 році Василя Лазутка внесли до реєстру осіб, що підлягають люстрації як такі, що працювали за президентства Януковича. Це не завадило ексначальнику міліцїі користуватися службовою квартирою у Рівному. На запитання журналістів він тоді пояснював, що проживає тут, коли приїздить до Рівного:

— Квартира у моїй власності, але я її не приватизовував, адже службові квартири не приватизовуються.

Тоді ж Павло Алєксєєнко, заступник начальника обласного управління МВС у Рівненській області, казав таке:

 

— Василь Лазутко не дискредитував себе під час роботи в правоохоронних органах. Він вийшов на пенсію та був звільнений. Він використовує квартиру як службове житло і згідно з законом не може бути виселений з неї. Він пропрацював багато років, і закон дозволяє проживати йому у цій квартирі. Після його смерті, дай Боже йому здоров’я, квартиру знову використовуватиме Міністерство внутрішніх справ. Ні продати, ні передати її у спадок він не може.

Після цих коментарів минуло майже 6 років, і виявилось, що тепер генерал у відставці може приватизувати цю службову квартиру. З усіх членів міськвиконкому, засідання якого проходило 8 вересня, лише один був проти надати дозвіл генералу приватизувати службову квартиру— Василь Царук.

— Генерал Лазутко — такий бідний?! Що, не маємо кому у міськвідділі поліції дати службову квартиру? — кинув репліку під час міськвиконкому Василь Царук.

На що отримав відповідь від міського голови Рівного Володимира Хомка:

 

— Квартира не належить місту, а є власністю МВС, тож нікому іншому розподілити її влада міста не може.

Ми запитали у відділі комунікації поліції області, на яких підставах Василь Лазутко, звільнившись з поліції, продовжував користуватися службовим житлом, а тепер ще й отримав право його приватизувати, і отримали таку офіційну відповідь:

«Відповідно до ст. 125 Житлового кодексу України, особами, яких не можна виселити із службових жилих приміщень без надання іншого жилого приміщення, що передбачено у ст.124 даного кодексу, є ті, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації, що надали їм службове жиле приміщення, не менш як десять років. Забрати службову квартиру у працівника, який пропрацював в установі більше 10 років, є можливість у випадку, якщо йому надати інше житло».

Ми спробували також зв’язатися з Василем Лазутком, щоб запитати, чи проживає він ще в Рівному в службовій квартирі, чи має на меті її продати або ж здавати в оренду після приватизації. Проте не дзвінки по телефону він не відповідає.

Олена ІВАНЮК


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Рівне вечірнє