Громади формують новий запит на чесноти своїх очільників

Час «антибіотиків» і «вітамінів» минув. Обиратимуться професіонали. Чесні

16.10.2020 19:10   Джерело: RvNews
Опубліковано : Рівненський Новинар

«Владислав Сухляк – вартий довіри мешканців,
він може стати справжнім Антибіотиком
для нинішньої системи і Вітаміном для нової!»

(З рекламного матеріалу часів парламентських виборів-2019 кандидата,
який нині балотується на голову Здолбунівської ОТГ)

На минулорічних парламентських виборах висування від «Слуги народу» будь-кого - вчорашнього перукаря чи весільного фотографа - давало 99,99-відсоткову гарантію перемоги над будь-яким політичним важковаговиком. Нині ситуація змінилась. На помилки (м’яко кажучи) владної команди відреагували виборці: рейтинг СН котиться долу вже четвертий місяць поспіль, впавши до рівня менше 30% електоральних симпатій. «Схожі проблеми у партії Зеленського по всій країні. Партія президента має всі шанси програти вибори мерів у великих обласних центрах», - констатують аналітики.

Дозволимо собі два уточнення: по-перше, справа не стільки у партії президента, скільки у «перукарях і фотографах», що, піднесені «соціальним ліфтом Зеленського» в кулуари вищої влади, стали уособленням політичного, економічного й дипломатичного невігластва; по-друге, йдеться не тільки про столицю й центри областей, - мова йде про безліч міст та містечок. І є велике сподівання, котре переростає у впевненість, що на цих виборах відсоток випадкових людей у владі, котрих підсовують нам під соусом «вітамінів» буде мінімальним.

Політик?

«Я пройшов детектор брехні, тому що мені немає чого приховувати від своїх виборців», - казав рік тому герой винесеного в епіграф афоризму Владислав Сухляк, стоматолог за фахом, балотуючись самовисуванцем до Верховної Ради. Можна сказати, він цією заявою випередив час, бо в 2019-у пересічному виборцеві були «по барабану» особисті якості кандидата; головне, аби той був його, виборця,  «слугою». Минув рік, пересічний виборець розчаровано зітхнув (бачили очі, що купували), але оговтався і тепер почав застосовувати свій особистий «детектор брехні» до кожного, хто потребує його голос 25 жовтня.

До речі, на виборах-2019 чинний депутат Рівненської облради Сухляк програв «слузі» - ФОПу з видом діяльності «лізинг інтелектуальної власності, вирощування ягід, горіхів, інших плодових дерев і чагарників». Більш того, посівши з трохи більше 7% аж п’яте місце, поступився кандидатам «Свободи» (понад 10%), «Батьківщини» (понад 12%), такому ж самому висуванцеві (понад 15%) і, зрозуміло, «слузі» (понад 36%).

Якби Сухляк домовився з «Слугою народу» (а він домовлявся!), то однозначно б переміг. Однак не сторгувався, а маловідомий загалу ФОП Олександр Аліксійчук виклав усе, що вимагалось, отримав мандат ВР і став тепер заклятим ворогом лікаря-політика-невдахи. А якби Сухляк свого часу не побив глеки з «Батьківщиною», то, не виключено, мав би «бронзу» третього місця. Звісно, це не суттєво на виборчих перегонах, але має значення, наприклад, зараз, коли кожна електоральна одиниця ретельно вивчає «кредитну історію» кожного кандидата (бо скільки ж можна кидатись на граблі, та ще й з 5-го поверху?).

До речі, що з «Батьківщиною»? Адже ж виборець наївся «стрибунців» по партіях в залежності, яка при владі.  25 жовтня 2015 року Владислав Олегович, на той момент головний лікар Здолбунівської ЦРЛ, потрапив у облраду саме від партії Юлії Тимошенко «Батьківщина». Минулої весни Сухляка було виключено з партії, і зі складу фракції «Батьківщини» в облраді.

«В опалу я потрапив через відмову голосувати за виділення землі для видобутку бурштину фірмі «Санкамян», пізніше партійні боси критикували мене за те, що ослухався наказів зверху», - так пояснював ситуацію сам Владислав Сухляк. (Голосування щодо землі відбулось в кінці грудня 2016-го, партійного остракізму наш герой зазнав в березні 2020-го – чи не надто довго «Батьківщина» думала?Авт.) «Сухляка виключили з фракції і партії тому, що він порушував партійну і фракційну дисципліну. І взагалі в нього на першому місті «Я». Це не людина команди… Якщо коротко – кар’єрист в поганому смислі цього слова», - поставив крапку голова фракції в облраді Микола Кучерук. 

Чесний перед виборцями?

У Здолбунівській об’єднаній територіальній громаді понад 10 тис. виборців. Чому Сухляк спробував поводити їх за ніс – це питання до нього. Адже ж спершу він, завісивши частину рекламних площ Здолбунова своєю прихованою політичною агітацією, не уточнює, куди, власне, балотується: знову до обласної ради, чи на посаду здолбунівського міського голови? Чи за двома зайцями? І взагалі, скільки, цікаво, у нього отих «зайців» в рукаві, адже у списку кандидатів у депутати облради і дружина – Сухляк Валентина Василівна. 

За даними з місцевих компетентних джерел, спершу він, пам’ятаючи нищівну поразку від «слуги», хотів заручитись підтримкою правлячої партії. Проте в штабі Зеленського Сухляку виставили кошторис у майже мільйон гривень. Така сума виявилась непідйомною для людини, яка давно ніде не працює, а минулого року добряче вклалася у розкішний особняк в Рівному. Звідки виникає ще одне питання: як корелюється палац площею понад 500 кв.м з басейном і сауною (див. фото), вартістю 8,5 млн. грн. (!) зі статусом скромного депутата облади, що не займається бізнесом?

null

 

null

 

null

Стрімко падаючий рейтинг «Слуги народу» також не додавав оптимізму партійному «стрибунцеві». Тому Сухляк почав придивлятися до «Європейської Солідарності» - по-перше, там «прайс» набагато менший, по-друге, у нього в друзях прихильник партії Петра Порошенка й колишній голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук. Інші спостерігачі вказували й на вагання Владислава Олеговича йти то від партії «За майбутнє», то від «Пропозиції», то від «Сили і честі». Недарма місцеві ЗМІ називають його «кандидатом-інтригою». Зрештою, чи то інтрига, чи то пошук партійного даху де подешевше закінчилась придбанням подружжям Сухляків двох місць у списку «Євросолідарності».

Хоча, здавалося б, що може бути спільного у прихильника то Партії регіонів Віктора Януковича, то «Батьківщини» Юлії Тимошенко і «європейців»? Облиште. Яка там інтрига, зрозуміло ж, що для таких ділків від політики політична забарвленість – лише маска, машкара, засіб дорватись до влади. Мабуть варто нагадати, що ще в 2013-у Сухляк з батьком, Олегом Васильовичем, активно (і фінансово, зокрема) підтримували Партію регіонів, ще 17 вересня 2010 року були делегатами ХІ конференції «регіоналів» Рівненщини. Що не завадило пану Владиславу після втечі Януковича у Ростов потрапити у списки від БЮТ. І як би таку політичну мімікрію не оцінювати, вона означає одне: особисту безпринципність та відсутність державницького хребта, коли метою життя є лише «хлібне» місце.  

null

Сухляку «нема чого приховувати від виборців»? Овва. Але ж, хизуючись своєю позицією у протистоянні з «Батьківщиною» щодо 475 га земель під видобуток бурштину, він чомусь не уточнив, що принциповістю там і не пахло. Принципових депутатів облради було лише четверо, які проголосували «проти» передачі землі щойно створеній і нікому не відомій фірмі «Санкамян» з таємничим Лян Яном з Варшави (?) на чолі. Депутат облради Сухляк при голосуванні… не голосував.   

І після цього вважати Владислава Олеговича «Антибіотиком для нинішньої системи і Вітаміном для нової»?.. За які такі здобутки? За п’ять років сидіння в облраді цей «вітамін» подав аж три (!) депутатських запити: щодо встановлення світлофора (відмовлено через «відсутність підстав»); щодо фінансування будівництва Здолбунівської ЗОШ №3 («питання буде розглянуте… після надходження додаткових коштів до бюджету розвитку»); щодо виділення коштів (2,7 млн. грн.) для газопостачання сіл Будераж та Новий Світ («питання… може бути розглянуте при внесенні змін до обласного бюджету за рахунок перевиконання його дохідної частини… та надходженні додаткових коштів»).  

Господарник?

Як повідомлялось вище, Владислав Сухляк був головним лікарем Здолбунівської райлікарні. 30-річний стоматолог без відповідної освіти та досвіду був призначений у 2013 році тодішнім головою РДА «регіоналом» Віталієм Шулем всупереч відповідному Положенню райради, під тиском спонсора Партії регіонів і батька нашого героя, Олега Сухляка (партійний квиток ПР №17-15678).

Відповідно із контрактом від жовтня 2014-го, пан Владислав мав обіймати цю посаду до жовтня 2019-го. 23 жовтня минулого року голова місцевої райради видав розпорядження про його звільнення. Сухляк, за даними представників райради, сам спочатку підписав цей документ, а потім… позивався через суд, вимагаючи повернути йому крісло головлікаря.

Здолбунівський районний суд ухвалив поновити Владислава Олеговича на посаді, а розпорядження голови райради визнав незаконним. Незважаючи на те, що такої посади… вже немає. Оскільки ще у минулому році районна лікарня змінила статус і стала комунальним некомерційним підприємством – такі зміни мали відбутися у всіх лікарнях України в рамках 2-го етапу медреформи. Себто, в лікарні більше немає посади головного лікаря, є посада директора, на якій з 21 грудня 2019 року знаходиться Володимир Лепеха, оскільки він виграв конкурс. В якому брав участь і Владислав Сухляк, але програв

Логічно, що 12 червня п.р. Рівненській апеляційний суд скасував рішення райсуду. Виникає питання, навіщо здалась ця титанічна боротьба за порожнє місце Сухляку? Відповідь можна отримати з аналізу інтернет-ресурсу zdolbuniv.com. «У нього був не один день і навіть не тиждень. А цілі два (!) місяці, відповідно до пункту 25 контракту. Владислав Сухляк міг просто написати заяву на його продовження і без усіляких конкурсів за згодою сторін продовжувати очолювати медзаклад, який йому такий дорогий, - йдеться на сайті. - Можна припустити, що колишньому очільнику лікарні просто стало соромно за те, що у той час, коли лікарі та медсестри протестували в стінах райради через невиплату зарплат лікарнею, він дозволив виплатити карколомні премії для головного бухгалтера та «приближених».

«Варто зазначити, що з 23 жовтня 2019 року такої посади, як «головний лікар Здолбунівської ЦРЛ» не існує, а лікарню наразі очолює директор. Куди хотів поновитися Владислав Сухляк, неясно. Тому чи не краще було б написати заяву на продовження контракту? Та це не так цікаво, як судова тяганина, - зауважується далі у статті. - Проте під сумнів любов до Здолбунівської ЦРЛ поставив той факт, що вже наприкінці березня пан Сухляк планував працювати штатним радником голови облради. А також був не проти обійняти посаду начальника обласного управління охорони здоров’я».

Так, у декларації за 2019 рік, складеній 18 березня 2020 року, Владислав Олегович в пункті «Посада» вказує: «Радник голови» Рівненської обласної ради. Хоча, як відомо, він лишень подав документи на цю посаду, але його не взяли (і на офіційному сайті Рівненської облради він значиться виключно як депутат). Тому, коли на початку квітня п.р. Рівненська ОДА оголосила конкурс на посаду начальника управління охорони здоров’я, у ньому взяв участь і невгамовний щодо кар’єри Сухляк.

Але, як не без сарказму інформував сайт «Здолбунів», «обіцяти – не означає одружитись. Керівництво облради, спершу пообіцявши посаду, обіцянки своєї не дотримало». Що знову не вгамувало нашого героя. «У кінці травня Рівненська обласна лікарня залишилась без очільника, і вгадайте, хто почав активно домовлятись з головою облради за посаду? – продовжує інтернет-ресурс. - Як то кажуть, «за двома зайцями…». Проте і на цей раз навіть ініційований кар’єристом скандал із залякуванням членів конкурсної комісії та дворічною судовою тяганиною закінчився для Сухляка програшем.

Відтак, що ми маємо в «сухому залишку», оцінюючи кандидата з боку ділових якостей? Дивна впертість (більш схожа на піар-акцію) у відстоюванні неіснуючої посади і патологічна жага будь-якої посади з неетичним (м’яко кажучи) використанням в особистих цілях особистих зв’язків. Чи може він на посаді головлікаря зробив з райлікарні клініку «Шаріте»? Ні.

«Як повідомили читачі, в неврологічному відділенні лікарні «вночі з вікна впав кусок штукатурки чуть не на голову. Під умивальником труйка для миш чи щурів», - писав сайт «Рівне. Медіа». І знаєте, що відповідає на це головлікар Сухляк? «Питання до районної влади, чому не виділяють кошти на поточний та капітальні ремонти», - переводить він стрілки. Чим рідниться з гоголівською унтер-офіцерською вдовою, яка сама себе відшмагала. Бо забув піар-лікар, що він паралельно є чинним депутатом облради, та ще й членом постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків.

«Постійно буваючи на засіданнях бюджетної комісії, на сесіях районної ради, маючи мандат депутата обласної ради, Владислав Сухляк може отримати вкрай необхідні лікарні кошти, - так і пише з цього приводу сайт. - Може, причина в надмірній заглибленості в політику?» Здається, тут головна причина у надмірній заглибленості в особисту кар’єру «в поганому сенсі цього слова», про що попереджав Микола Кучерук. Яка жодним чином не корелюється з якостями професійного топ-менеджера, головне завдання якого – забезпечити довірений об’єкт (в нашому випадку – лікарню) всім необхідним.

Антикорупціонер?

Вишенькою на тортик для «вартого довіри мешканців» Сухляка стало кримінальне провадження №42020181130000016 за ознаками кримінального правопорушення ч.3 ст.191 КК України. В рамках якого Здолбунівський районний суд 7 липня 2020 року надав дозвіл правоохоронцям провести обшук у КНП «Здолбунівська центральна районна лікарня», оскільки правоохоронці підозрюють, що Владислав Сухляк впродовж 2017-2019 рр. незаконно виплатив окремим працівникам медзакладу (і, звичайно, собі) премій на загальну суму 2 млн. 223 тис. 125 грн. Тепер зрозуміло походження 500-метрової «хатинки» за 8,5 мільйони у стилі Беверлі-Хілз?

null

«О, який щедрий! При тому, що медсестри та санітарки тоді отримували по дві тисячі гривень. І то не всі, - написав з цього приводу виплат за бюджетний кошт Телеграм-канал «Рівнештірліц». - Здається, в нашого «найчеснішого та найнепідкупнішого» депутата Рівненської обласної ради Владислава Сухляка почалися проблеми із поліцією. Попри те, що він вже вісім місяців не керує Здолбунівською ЦРЛ, його попередні «заслуги» на посаді головного лікаря стали предметом зацікавленості правоохоронних органів».

P.S. Частина 3 статті 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) гласить: «Дії..., вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, - караються обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на строк від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

Так «антибіотик» чи «вітамін»?

Кілька років тому пресою України прокотилась низка матеріалів про нашого героя. Але не про Сухляка-депутата, Сухляка-головлікаря чи Сухляка – політичного діяча обласного масштабу. Йшлося про Сухляка-мічуріна, який на своєму обійсті вирощує екзотичні вітамінні тропічні плоди - лайм, інжир, кавові дерева, лимони, апельсини, авокадо, банани, ківі.

Чудове хобі, чи не правда? Виключно позитивне для публічної особи, котра, - як ми переконались, - ретельно опікується власним іміджем. Але кінцева цитата різонула око, мов хірургічним скальпелем: «Фрукти вирощуємо лише для себе. Буває, просять продати, - відмовляємося», - каже  Олег Сухляк». От вам і весь «Вітамін нової влади». Ось вам чітка ілюстрація висновку «не всі пройшли випробування владою» і характеристики «в нього на першому місті «Я». Це не людина команди» (і це ще дуже м’яко кажучи).

Одна надія – на особистий «детектор брехні» кожного відповідального виборця, який вивчив усі уроки минулих виборів. Годі вже кидати щук у річку, чи, пак, цинічних кар’єристів – у владні кабінети.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews