"Європейська солідарність" в громада на Рівненщині не визнає чесної поразки

03.11.2020 12:52   Джерело: Чарівне
Опубліковано : Новини Рівненщини

В Острозькій громаді вибори активно продовжуються. Вже сьогодні заплановане підсумкове засідання Територіальної виборчої комісії, яка офіційно оголосить результати та переможців перегонів. Це мало відбутися, ще вчора, 02 листопада.

В останні хвилини перед учорашнім засіданням представники "Європейської солідарності" та їх кандидатом на голову громади Богданом Туровичем звернулися із заявою до членів ТВК перерахувати голоси на шести дільницях. Заявники запевняють у порушеннях в транспортуванні виборчих бюлетенів. Примітно, що заяви датовані 26 жовтня, а в ТВК презентувалися аж 01 листопада, хоча кінцевий термін подачі був 29 числа.

Згідно попереднього та паралельного підрахунку голосів, перемогу у виборах на голову громади отримав кандидат від партії "ПРОпозиція" Юрій Ягодка.

- Є кілька моментів, які дуже насторожують. Чому немає претензій щодо транспортування бюлетнів та протоколів по виборах депутатів обласної, районної та міської ради, а тільки по виборах голови? Чому заява та акт про порушення подані Туровичем в Острозьку ТВК тільки після того, як здані в ОВК були протоколи по обласних та районних депутатах? Здійснюється спроба підміни понять "скарга" та "заява": до заяви долучаються "акти про порушення" що, по суті, являється скаргою. А крайній термін подачі скарги - 29 жовтня. Тому, мабуть і заяви 29-м числом. Претензії Богдана Туровича щодо неправильного транспортування документів з ДВК до ТВК, не впливають на результати волевиявлення виборців. Найголовніше. Жодного акту про порушення за весь час виборчого процесу по вівторок, 27 жовтня включно, коли можна було актувати, ніде подано не було. При цьому, за результатами "жеребкування", на кожній ДВК або голова, або заступник голови, або секретар були від "ЄС". Голова ТВК - від "ЄС"., - прокоментував Юрій Ягодка.

Примітно, що в майбутній міській раді Острога вже створена коаліція «Батьківщиною», «ПРОпозицією», «Свободою», «Громадським контролем», «Голосом» . «Європейську солідарність» місцеві еліти в об'єднання не взяли.

За коментарями, для роз'яснення подання заяв про перерахунок голосів в Отрозькій громаді ми звернулися до секретаря обласної парторганізації Сергій Кондрачука та очільника обласного осередку Віталія Гайдукевича.

Тут наразі маємо наступну ситуацію. До Віталія Гайдукевича дотелефонуватися ми не змогли. Ситуацію трохи прояснив Сергій Кондрачук.

З точки зору юридичної, не бачу жодних проблем для ТВК здійснити перерахунок голосів, якщо на те є підстави. З точки зору політичної, як керівник обласного штабу, радо погодився б на перерахунок голосів на будь-якій дільниці Рівненщини. Адже переконаний, що це нам додало б голосів, - прокоментував Сергій Кондрачук.

Сам же Богдан Турович ще вчора ситуацію для ЗМІ коментувати відмовився.

Навіть якщо і голоси перерахують, то це може перевагу і позиції Юрія Ягодки значно посилити. В день виборів та під час перерахунку голосів відомо, що доводилося втручатися журналістам та спостерігачам. Зокрема йдеться про голосування "на дому" із виїзними скриньками. Представники членів комісій активно "допомагали" людям, які не бачать та не чують "правильно" голосувати за Туровича. Йдеться про кілька сільських рад. В селі Українка та ближніх хуторах все звелось аж до супроводу журналістів впродовж всього голосування, щоб зупинити фальсифікації. Тоді на виїзді журналісти виявили "мертві душі" в списках. Чимало людей взагалі здивувалися, що до них прийшли додому для голосування. Заяв вони не писали.

Варто відмітити, що і в ніч підрахунку голосів все не було дуже чистим. Кілька невеликих дільниць зуміли порахувати голоси лише о сьомій ранку. Так, результати у селі Садки, а це аж 88 голосів, рахували аж до 6.30 ранку. Примітно, що на таких дільницях дивним чином перемогу здобував саме Турович.

Перчинки додають тісні зв'язки кандидата від "Європейської солідарності" Богдана Туровича із неоднозначним Віталієм Ундіром. Останній балотувався від "Силі і честі" Смєшка. Від "ЄС" його відсторонили ще раніше. Це відбулось через очищення та перезавантаження партійної структури Рівненщини. Тож, як ті самі "старі кадри" з'явилися вже в оновленій організації - не відомо. Під час візиту на Рівненщину Петро Порошенко ці питання задавав секретарю обласної організації Сергію Кондрачуку та очільнику парторганізації Віталію Гайдукевичу. Хлопці добре отримали "на горіхи".

У підсумку, ситуація в Острозі складається наступна. Навіть, якщо "правильний" перерахунок голосів і дасть Богдану Туровичу від "ЄС" перемогу, то зробити в міській раді він нічого не зможе. Вже сформована коаліція партій до нього буде в жорсткій опозиції. Це громаду заведе в глибоку політичну кризу.

На сам кінець додамо, що в понеділок, 26 жовтня о 07.30 ранку Богдан Турович особисто телефонував Юрію Ягодці та привітав із чесною перемогою на виборах міського голови Острога.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Чарівне