Антон Веселий

Антон Веселий

блогер, журналіст

Ректор-самозванець? Чи має право Третяк називати себе “наймолодшим ректором”?

03.11.2020 16:42   Джерело: RvNews
Автор : Антон Веселий

Другий тур виборів мера Рівного обіцяє бути цікавим. За результатами підрахунку голосів у першому турі,  до другого потрапили лідер партії “Рівне Разом” Віктор Шакирзян, який отримав 19.84% голосів та представник партії “Європейська солідарність” Олександр Третяк, який фінішував з другим результатом у 16.93% голосів. Другий тур голосування за рішенням Рівненської ТВК відбудеться 22 листопада.

Варто зазначити, ще 1 листопада, не дочекавшись офіційного оголошення результатів, Олександр Третяк, опублікував відеозвернення, у якому закликав Віктора Шакирзяна до чесної боротьби та запропонував останньому брати участь у дебатах. У відповідь на це, переможець першого туру В. Шакирзян підтвердив свою готовність взяти участь у публічних дебатах та звернувся до О. Третяка з питаннями щодо його посади та кваліфікації. Зокрема, Віктора Шакирзяна зацікавило те:

«Чи є академія де, Ви призначили себе ректором, справжнім закладом вищої освіти? Чи знаєте Ви, які вимоги до людини, яка претендує на посаду ректора? І на якій підставі Ви називаєте себе наймолодшим ректором в Україні?»

Окрім того, Віктор Шакирзян оприлюднив перелік фактів, які, на його думку, суперечать публічній версії біографії Олександра Третяка.

Далі подаємо публікацію Віктора Шакирзяна без змін:

“Пане, Олександре, Ви впродовж виборчої кампанії завжди називали себе «наймолодшим ректором в Україні». Тому прошу відповісти на дуже прості запитання:

Чи є академія, де Ви призначили себе ректором, справжнім закладом вищої освіти?

Чи знаєте Ви, які вимоги до людини, яка претендує на посаду ректора?

І на якій підставі Ви називаєте себе наймолодшим ректором в Україні?

А для того, щоб рівняни могли самостійно вивчити це питання, я хочу навести декілька фактів, які є у відкритих джерелах і які можуть підтвердити державні органи.

Факти:

Так звана «академія», яку очолює О. Третяк це не заклад освіти, а релігійна організація, члени якої самі назвали себе «академією». (Довідка з реєстру)

«Академія» О. Третяка не є закладом освіти, не має акредитації та відповідної ліцензії. Такого навчального закладу не включено до державного Реєстру суб’єктів освітньої діяльності - https://registry.edbo.gov.ua/vishcha-osvita/56/.

Вимоги до посади ректора відповідно до законодавства це –

науковий ступінь не нижче доктора філософії (кандидат наук)

вчене звання – не нижче доцента

10 років науково-педагогічного стажу (стаття 42, Закон України «Про вищу освіту»).

Олександр Третяк не відповідає жодному з цих критеріїв. Стати ректором у 26 років неможливо. Тому «наймолодший ректор в Україні» це або обман, або дуже невдалий піар-хід. Насправді О. Третяк є головою релігійної організації, і сам називає себе ректором.

Академія Третяка не має права видавати дипломи державного зразка, документи, які вони вручають студентам, вони самі ж і виготовляють. Ці «дипломи» не включено до жодного державного реєстру. Молоді люди, які витратили час на навчання в академії Третяка і яким видали диплом «бакалавра», насправді не отримують вищої освіти та не мають права працювати як кваліфіковані працівники (фото дипломів державного зразка та академії ХВЄ).

У так званій «академії» офіційно працює лише 8 осіб, включаючи О. Третяка. Жоден із працівників не має наукового ступеня і вченого звання. Частина з них працюють не на повну ставку і отримують мінімальну зарплату. Також стосовно частини викладачів немає даних про наявність у них вищої освіти (сайт «академії» - http://rdsa.rv.ua/index.php/site-map/teachers.html)”.

Річ у тому, що впродовж  виборчої кампанії Олександр Третяк позиціонував себе в якості “наймолодшого ректора”, наголошуючи на тому, що цю посаду він зайняв у віці 26 років, що мало б свідчити про високий рівень його професійної кваліфікації. При цьому інформація,  оприлюднена Віктором Шакирзяном, фактично, ставить під сумнів правдивість слів Олександра Третяка і може свідчити про те, Третяк ввів в оману рівнян та керівництво партії “Європейська солідарність”, кандидатом від якої він є.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews