У Рівному вшанували Ніла Хасевича (ВІДЕО)

26.11.2020 02:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Ніл Хасевич - людина, яка створила візуальний образ УПА - народився 25 листопада в селі Дюксин на Костопільщині. Доля художника-борця складалась непросто.

Коли Хасевичу було 14 років у його житті сталася трагічна подія: повертаючись із Рівного, на деражнянському залізничному переїзді вони з матір'ю потрапили під потяг — мати загинула, а Ніл втратив ліву ногу. Вміючи вирізати з дерева, хлопець сам виготовив собі протез і вперто йшов до мети — одержати освіту.

Він міг бути успішним художником і жити богемним життям, виставляючись у закордонних салонах. Натомість став митцем-повстанцем, обравши криївку з примітивним друкацьким верстатом. Слава знайшла його вже після смерті - бо саме Хасевич створив більшість візуальних матеріалів Армії.

24 листопада Рівненський Обласний Краєзнавчий Музей спільно із Рівненським обласним об’єднанням Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка та Рівненським Обласним Інститутом Післядипломної Педагогічної Освіти провели круглий стіл «Ніл Хасевич – художник-борець». Під час заходу презентували збірку листівок дереворитів.
 
null
Фото з мережі Інтернет

У програмі «Відомі невідомі патріоти. Ніл Хасевич» рівненські журналісти підготували цікаві факти про життя українського митця-повстанця, який до кінця життя лишився вірним своїм переконанням.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews