Про що мріяв відомий меценат на Рівненщині, життя якого забрав COVID-19

19.12.2020 09:18   Джерело: Українська правда
Опубліковано : Рівненський Новинар

Григорій Аршинов відомий на Рівненщині будівельник, меценат, екс-депутат Острозької міськради. Пішов з життя за тиждень після місцевих виборів, на яких знов отримав мандат, – пише Українська правда.

У грудні 2015 року в етнічного єврея і великого патріота Острога Григорія Аршинова було два майже безсонних тижні. І все через хвилювання після наукової статті в журналі “Європейська єврейська спадщина”, автор якої припускав, що на Острозьку синагогу – на той момент, напівзруйновану будівлю з березами замість даху – може чекати “точка неповернення”.

Разом з Мейром Ісраелем, активістом, що опікується могилами цадиків, вони скинулись по 5 тисяч доларів і почали відновлювати синагогу – перекривати дах і вивозити сміття. Для другого знадобилось 28 КАМАЗів.

За 5 років реставрації і приблизно 240 тисяч доларів синагога перетворилась на місце з новенькою покрівлею, вікнами та дверима. Кошти давав сам Григорій та кілька донорів з України, США, Ізраїлю, розповідає його син Дмитро Аршинов. Він пам’ятає про татову мрію ще зі свого дитинства.

“Мій батько хотів змінити світ, навчити людей берегти історію. Щоб люди, відвідуючи Острог, пам’ятали великих учених, цадиків, які тут жили, працювали і любили”, – ділиться Дмитро.

За задумом його батька, одна частина синагоги мала бути місцем для молитви, інша – місцем для постійної виставки про євреїв Острога та Голокост. Григорій називав відновлення синагоги своїм головним та останнім “кроком” в житті.

Але завершити його не встиг.

Після його смерті мрію у свої руки взяв син Дмитро, який мешкає у США. Він запустив кампанію зі збору 440 тисяч доларів – ці кошти дозволять завершити головну будівлю та перетворити її на місце для молитви.

Допомогти втілити мрію можна тут.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Українська правда