З 2017 року в Україну не дали ввезти майже 1,5 млн антиукраїнських книг, – Держкомтелерадіо

15.01.2021 21:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
 
 

У Держкомтелерадіо розповіли, як змінилась ситуація на вітчизняному книжковому ринку за час дії закону, що забороняє ввозити до України книжки антиукраїнського змісту та видання, що містять пропаганду на користь держави-агресора.

«За весь час дії цього закону та функціонування дозвільної системи легальним шляхом в Україну не потрапила жодна книжка антиукраїнського змісту», - зазначили у комітеті.

Протягом 2017-2020 років Держкомтелерадіо надав 4 274 відмови імпортерам книжкової продукції з РФ. Більшість відмов стосувалася подачі неповного пакету документів, а в 274 випадках – антиукраїнського змісту, виявленого у виданнях.

«Отже в Україну не дали ввезти майже півтора мільйони примірників антиукраїнських видань», - додається у повідомленні.

Порівняно з 2011 роком обсяг імпортованих з Росії книг скоротився у 12 разів. Під санкції РНБО потрапили дев’ять російських видавництв, котрі найбільше відзначилися випуском антиукраїнської літератури. Це майже вдвічі зменшило обсяги надходження на український ринок видавничої продукції з території РФ.

Водночас про повну заборону ввезення не йдеться – ухвалений Верховною Радою у 2016 році закон визначає лише чіткі критерії видачі дозволів. Так, за чотири роки дії закону Держкомтелерадіо дозволив ввезти в Україну 31 тисячу найменування книжок з РФ.

Це переважно твори світової класики, дитяча та науково-популярна література, а також україномовні книги українських видавництв, надруковані в сусідній державі.

«Цілковите припинення або обмеження ввезення на територію України російських книжок, про що зараз знову дискутується у суспільстві, можливе лише шляхом ухвалення відповідного закону, який передбачав би ембарго на ввезення російських книжок», - пояснюють фахівці.

З урахуванням дозволів, зупинених на виконання рішення РНБО (майже 12 тисяч) та дозволів, термін дії яких завершився, загальна кількість чинних на сьогодні складає 18 104.

Протягом 2017-2019 років дозволи на ввезення книг 59 російських, 5 українських, 1 молдовського та 1 білоруського видавництв отримали 20 суб’єктів господарювання. Станом на 1 січня 2021 року цією діяльністю займається лише шість імпортерів.

До того ж кількість виданих дозволів не відображає картини реально ввезених в Україну книжок. Значна частина отриманих дозволів залишаються нереалізованими, а заявлена кількість запланованих до ввезення примірників видань у більшості випадків перевищує кількість реально ввезених - імпортери це роблять свідомо, залишаючи місце «про запас».

Нагадаємо, 1 січня 2017 року набрав чинності закон «Про внесення змін у деякі закони України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту». З 22 травня 2017 року імпортери із РФ та окупованих територій України повинні отримувати дозвіл на ввезення видавничої продукції від Держкомтелерадіо.

Автор: Ольга Чекис

Джерело: ZN.UA


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews