Що робитимуть з відходами на Рівненщині?

20.01.2021 07:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

У Рівному провели робочу нараду щодо організації системи управління відходами. Захід пройшов за участі голови Рівненської ОДА Віталія Коваля, його заступника Ігоря Тимошенка, голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Тимочко, представників профільних структурних підрозділів ОДА та територіальних громад області, професорів НУВГП, громадських активістів та інших фахівців галузі.

Учасники зустрічі зазначили, що Рівненщина вже має позитивний досвід у системі управління відходами. Зокрема, у переробці опалого листя на органічне добриво, впровадженні системи сортування сміття окремими ОСББ та забір цінних фракцій в ТГ, видобуток газу на полігоні, екологічні проєкти громад, а також активна громадська робота.

Присутніх ознайомили з першим етапом розробки регіонального плану управління відходами. Такий план дасть можливість покращити стан навколишнього середовища, забезпечити санітарне та епідемічне благополуччя населення, а також впровадити ефективну систему управління відходами. 

Громадам області презентували зразки техніки для переробки сміття. Керівників окремих територіальних громад зацікавила співпраця у даному напрямку. 

Окрім того, фахівці НУВГП продемонстрували проєкти щодо важливості сортування та переробки відходів, приховані ризики від складування побутових відходів та організації роботи майданчиків з переробки відновної біомаси.

Як зазначив голова ОДА, у регіональному плані повинна бути концепція створення кластерів з каскадними підходами, аби відходи однієї галузі стали надбанням для іншої. Також він наголосив на укладенні муніципальних договорів про вивіз сміття між територіальними громадами. Це не лише надходження до місцевих бюджетів, а й отримання екологічних та соціальних вигод.  У результаті наради Віталій Коваль доручив департаменту екології та природних ресурсів ОДА спільно з науковцями, громадою та профільними організаціями розробити стратегію поводження зі сміттям.

Також присутні домовилися з учасниками наради і про проведення на Рівненщині Національного екологічного форуму.

За матеріалами РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews