Боротьба за право дихати чистим повітрям жителів Клеванської громади триває (ВІДЕО)

16.02.2021 10:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
Другого лютого 2021 року ТОВ «Колор С.І.М» подали документи на збільшення проектної потужності до 49 тис.т/рік. На підприємстві планується 139 джерел викидів. А валовий викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря складе 718.220348 т/рік.
 
Таким чином, кількість джерел викидів збільшиться у 4 рази, а обсяг викидів – у 5,6 разів. Але і раніше це хімічне підприємство особливо з жителями громади не церемонилося, постійно збільшуючи обсяги виробництва і не приділяючи належної уваги якості очисних споруд. І, звісно ж, незважаючи на те, що у межах санітарно-захисної зони підприємства «КОЛОР С.І.М» розміщені об’єкти житлової та громадської забудови, сільгоспугіддя для вирощування продуктів харчування жителів селищ Клевань і Зоря, адмінбудівлі. 
 
Про це повідомив голова підкомітету з питань антикорупційної політики в економічній сфері Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики Роман Іванісов.
 
Згідно з інформацією КНП «Клеванська лікарня імені Михайла Вервеги» Клеванської селищної ради №61/01-16 від 26.01.2021р., з 2003 року (початок діяльності підприємства) по 2019 рік поширеність обструктивних захворювань легень на території селища Клевань на 1000 населення збільшилася на 2800% або у 29 разів.
 
22 січня 2021 року до Клеванської селищної ради надійшла Заява про наміри від ТОВ «ХІМІЯ ПАРК» на розміщення на території смт. Клевань, вул. Центральна, 38 (територія ТОВ «Колор С.І.М»), виробництва з виготовлення аерозольної упаковки, що передбачає дозування готових компонентів (алкідна автоемаль, акрилова емаль, антикорозійний грунт, прозорий лак, аерозольна упаковка) обсягом 720 т/рік, органічні розчинники - 480 т/рік, пропан-бутанова суміш, діметиловий ефір - 480 т/рік.
«Лише вдумайтеся в ці цифри і порахуйте концентрацію забруднюючих речовин у повітрі від діяльності цих хімічних підприємств для жителів Клевані і найближчих сіл! Боротьба за право дихати чистим повітрям жителів Клеванської громади триває з 2018 року.
Найперше моє депутатське звернення від початку каденції у 2019 році стосувалося саме діяльності «Колор С.І.М», і було спрямовано тодішньому голові уряду Олексію Гончаруку. З того часу написано ще багато звернень до різних інстанцій з вимогою провести детальну перевірку діяльності цього хімічного підприємства і зобов’язати його працювати в рамках українського законодавства, не порушуючи права людей.
 
Уряди змінюються, а хура й досі там. Отримано безліч відписок, що в держави немає грошей на проведення перевірок, експертиз, немає людей, немає реактивів тощо…
 
Проте, є бажання у окремих посадовців покривати, не побоюсь цього слова, вже злочинну діяльність підприємства. Бо як інакше пояснити його бажання збільшити обсяги виробництва, якщо й ті, що є сьогодні, вже здійснюються з порушенням низки законів України?
Бездіяльність влади довела жителів до того, що вони власноруч змушені відстоювати своє конституційне право у суді!
 
У зв’язку з такими амбітними планами «Колор С.І.М», офіційно звертаюся до міністра захисту довкілля і природних ресурсів України Романа Абрамовського нарешті звернути увагу на ситуацію в Клевані.
І наголошую: заплющити очі тут вже не вийде! Адже, якщо, не дай Бог, всупереч чинному законодавству і здоровому глузду виробництво таки збільшить свої обсяги - це буде бомба уповільненої дії, наслідки від якої ляжуть важким тягарем на долі усіх причетних!», - заявив Роман Іванісов.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews