Штрафи, мито, посилення соціальних гарантій: які нові закони прийняли у сесійній залі Верховної Ради України?

22.02.2021 06:42   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

У сесійній залі Верховної Ради розглянули 49 законопроектів, з яких 12 стали законами, 19 ухвалили у першому читанні.

«Замерзати нема часу, тож активно працювали над вдосконаленням законодавства у сесійній залі: розглянули 49 законопроектів, з яких 12 стали законами, 19 ухвалили у першому читанні, - повідомив голова підкомітету з питань антикорупційної політики в економічній сфері Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики, депутат України Роман Іванісов.
Отже, за підсумками сесійного тижня:
- Підвищено відповідальність водіїв на дорогах за порушення правил дорожнього руху. Зокрема, штраф за перевищення максимальної швидкості збільшено до 1700 грн, штраф за керування в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння – 17 тис. грн із позбавленням права керування на 1 рік (за повторне протягом року – 34 тис. грн і позбавленням до 3 років). Важливо! Із законопроекту прибрано норму, яка надавала співробітникам поліції можливість безпідставно зупиняти та перевіряти транспортний засіб та контролювати швидкість без попереджувальних знаків.
- Збільшено штрафи за порушення правил пожежної безпеки в лісах, на земельних ділянках при виконанні сільськогосподарських робіт.
- Відновлено конкурси на обіймання посад всіх категорій на держслужбі.
- Внесено зміни до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», які врегульовують діяльність депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів в умовах конфлікту інтересів.
- Переглянуто ставки ввізного мита для 10 груп товарів легкої промисловості.
- Розпочато процедуру законодавчого закріплення єдиного підходу до розмитнення автомобілів, які були ввезені в Україну до 31 грудня 2020 року.
- Визначено основи правового регулювання в Україні інституту приватних детективів.
- Зроблено перший крок до посилення відповідальності підприємств, які здійснюють господарську діяльність з використанням речовин, які руйнують озоновий шар.
- У першому читанні ухвалено зміни до держбюджету для фінансової підтримки потужної медичної установи «Центр мікрохірургії ока».
- Продовжена практика законодавчих ініціатив щодо посилення соціальних гарантій для осіб з інвалідністю, цього разу це стосується сфери обслуговування та перетину державного кордону.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews