Декомунізовану стелу «Кузнецовськ» не продаватимуть

12.03.2021 15:12   Джерело: suspilne.media/
Опубліковано : Наталія Рівненська

На Рівненщині стелу з колишньою назвою міста Вараш продавати з аукціону не будуть. Металево-алюмінієвий надпис "Кузнецовськ", який планували виставити як лот на громадських торгах, продадуть як металобрухт, – повідомив Суспільному директор КМКП Юрій Трачук.

null
Фото: архів Суспільного

Пише https://suspilne.media/ 

Причина зміни рішення – небажання, аби стелу використали політично.

Що було у Вараші

Напередодні, 10-го березня, міське комунальне підприємство опублікувало допис у Facebook. У ньому йшлося, що стелу з металевим написом "Кузнецовськ", яка раніше стояла на в'їзді до міста Вараш, продають з аукціону.

Стартова ціна – майже 7,5 тисяч гривень, – йшлося у дописі. Таку суму визначили, оцінивши вартість металобрухту чорного металу та алюмінію, з яких виготовлені літери. Частина букв зі сталі – це 563 кілограми чорних металів на суму 2 815 гривень та 155 кілограмів кольорового металу та алюмінію за 4 650 гривень.

null
Скріншот зі сторінки КМКП у Facebook

Сам напис перебуває у розібраному стані. Стелу пропонували купити, підвищуючи ставки у коментарях під дописом.

Чому "Кузнецовськ" продавати передумали

По обіді десятого березня допис видалили.

Директор КМКП Юрій Трачук пояснив журналістам Суспільного: депутати та керівництво міста не хочуть, аби напис використали політично.

null
Кузнецовське міське комунальне підприємство
«Вирішили, що це може бути політично використано. Ну, принаймні, дуже багато депутатів до мене зверталися з цього питання. І вирішили, в тому числі й керівництво міста, що це ми більше витратимо енергії на спілкування всередині, ніж на продуктивну роботу», – розповів Юрій Трачук.

Директор уточнив: стела була списана, її взяли на баланс як металобрухт. Найближчим часом напис розпиляють та продадуть.

Юрій Трачук припустив, що продаж стели з аукціону міг би привернути увагу до міста, до декомунізації, до ефективно використання ресурсів.

Що відомо

  • Надпис Кузнецовськ демонтували на початку лютого 2021-го року задля виконання закону про декомунізацію. Мер Вараша Олександр Мензул повідомив Суспільному, що знаків Кузнецовськ у місті більше немає.
  • У травні 2016-го року місто Кузнецовськ змінило назву на Вараш.
  • Вараш мало назву село, на місці якого виросло місто-супутник Рівненської АЕС. Також у Кузнецовську назву Вараш мав один з мікрорайонів міста.
  • Частина чиновників та мешканців обурились таким підходом до декомунізації і виступали за те, щоб або залишити назву Кузнецовськ, або ж якусь іншу назву. Це планували розглянути на "місцевому консультативному референдумі", в Мін'юсті назвали таку спробу незаконною.
  • В процесі декомунізації у Кузнецовську навіть хотіли врегулювати це питання таким чином, щоб замість радянського розвідника Миколи Кузнєцова місто називалось на честь загиблого в АТО десантника з Дніпропетровщини Антона Кузнєцова.
  • Назву Кузнецовського міського комунального підприємства змінять найближчим часом. Директор підприємства вже готує документи до міської ради, аби прибрати слово Кузнецовськ за назви підприємства.
  • У місті очікують також зміни назви Кузнецовського міського суду.

Джерело: https://suspilne.media/ 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: suspilne.media/