Наталія Рівненська

Наталія Рівненська

журналіст, редактор, теле-радіоведуча, RvNews

Георгій Косміаді - геніальний митець і педагог, якого віднайшла Рівненщина (ВІДЕО)

12.04.2021 13:17   Джерело: RvNews
Автор : Наталія Рівненська

Сьогодні важко уявити, що в 70–80-ті роки малярські роботи Георгія Косміаді та його учнів задавали тон мистецького життя Волині і, зокрема, міста Рівного. Художник малював пейзажі, натюрморти, біблійні сюжети, силуети жінок. Нетрадиційна техніка дивувала глядачів і водночас спонукала домислювати образи й мотиви.

Георгій Косміаді народився 24 березня 1886 року на Північному Кавказі. Чверть століття митець віддав Рівному, будучи фактично зачинателем художньої освіти в місті та новатором щодо методів навчання образотворчому мистецтву у всій тодішній Польщі.

Лише в двохтисячних роках Косміаді повернувся до Рівного у своїх картинах, які зберегла його донька Надія, повернувся власне в її особі, адже Надія Георгіївна всім серцем прилинула до міста свого дитинства й створила тут Арт-галерею Косміаді. Крім того, художник повернувся у скульптурній композиції в центрі міста, де колись проживав із сім'єю.

Георгій Косміаді – постать, яку досі вивчають мистецтвознавці, причому, вивчають не тільки як художника, але і як талановитого педагога. У радянський період в Україні це ім'я було викреслене з мистецького вжитку. Про художні полотна й педагогіку Георгія Косміаді згадували хіба що поодинокі його вихованці – рівненські гімназисти, які вижили, повернувшись із більшовицьких таборів. На щастя, упродовж двох останніх десятиліть, після здобуття нашою державою незалежності, творчість художника знаходить своїх шанувальників поза емігрантськими теренами, стає органічною частиною культурної спадщини Рівного та України.

У Рівненському краєзнавчому музеї зберігається лист від 14 липня 1924 року за підписами професорів і ректора Краківської Академії мистецтв, в якому зазначається: «Величезна кількість учнівських робіт, оригінальність оформлення і колористика свідчать про незвичайну енергію, працелюбність і педагогічну обдарованість пана Георгія Косміаді».

Митець залишався вірним провідній ідеї художників-одинаків авангардного мистецтва – писати і стверджувати життя, як воно є. Відірваний від рідної землі обставинами складного XX століття Георгій Косміаді зумів створити багату у візуальному й інтелектуальному плані художню систему.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews