Клеванська громада шукає захисту в центральної влади України

15.04.2021 14:09   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
Голова громадської організації «Екологія і світ» Вікторія Гребінець повідомила, що підприємство «КОЛОР С.І.М.», яке, за тведженням мешканців Клеваня, порушує екологічні норми, збирається збільшити виробничі потужності у чотири рази.
 
У зв'язку з тим, що попередні недоліки не були усунені, мешканці Клеваня досі судяться з підприємством. 
 
Нагадаємо, що вже відбулося кілька судових засідань за позовом ГО «Екологія і світ». Активістів підтримали представники місцевого самоврядування, проте, за повідомленням Вікторії Гребінець, чиниться тиск з боку обласних чиновників.
 
Ситуацію прокоментував голова підкомітету з питань антикорупційної політики в економічній сфері Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики, народний депутат України Роман Іванісов, а також звернувся із депутатським запитом у Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. 
 
«Друзі, до мене надійшла інформація, якою хочу з вами поділитися, аби ви зрозуміли, що сьогодні відбувається на Рівненщині!
 
На жителів Клеванської ОТГ і представників місцевої влади сьогодні чиниться неймовірний тиск з боку керівництва Рівненської ОДА Людей залякують через те, що вони захищають своє законне право дихати чистим повітрям і вимагають від хімічного підприємства «КОЛОР С.І.М.» лише дотримуватись норм чинного законодавства, встановити якісні фільтри і не робити отруйних викидів.
 
Таким чином, високопосадовці Рівненщини намагаються перетворити своїх громадян на ручних тварин: без права на власну думку, без права на голос, без права на майбутнє... Адже про яке майбутнє можна говорити, якщо внаслідок злочинної діяльності «КОЛОР С.І.М.» серед жителів селища різко зросла кількість тяжких захворювань. Жінкам стає складно народити здорових дітей, чоловіки в 40 років помирають від онкозахворювань… В людей уривається терпець, але замість захисту від обласної влади вони отримують лише погрози!
 
І коли чую аргументи на кшталт «вони сумлінні платники податків», стає огидно. Під час мого нещодавнього візиту в округ я спілкувався з керівництвом Клеванської ОТГ, і мене шокувала наступна інформація: прибуток громади від підприємства «КОЛОР С.І.М.» за 2020 рік – 46 (!) тис. грн екологічного податку. 46 тисяч гривень і поруч здоров’я і життя людей! Я вже не кажу про схему, за якою влаштована діяльність заводу. Десяток підприємців, які сплачують мінімальні внески, решта працівників – офіційна мінімалка плюс доплата в конвертах! То про якого сумлінного платника податків ми говоримо?
 
Краще так: «сумлінний платник за лобіювання своїх інтересів у високих кабінетах». Бо інакше я не можу пояснити, чому це підприємство й досі працює зі злісними порушеннями українського законодавства, не виконує жодних приписів екологів і ще має нахабність просити дозволу на збільшення обсягів виробництва у 10 разів?!?
 
А керівництво Рівненської ОДА своїми діями вкотре доводить, що їм відверто плювати на громадян, їхнє життя і здоров’я. У них свій інтерес, в якому немає місця для порядності і моралі.
Але все це корупційне коло рано чи пізно розірветься. І я робитиму все, що від мене як народного депутата залежить, щоб це сталося якнайшвидше, і мої виборці були захищені!
 
Сьогодні ж в терміновому порядку звертаюся до міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського з проханням не допустити позитивного висновку щодо отримання підприємством «КОЛОР С.І.М.» дозволу на збільшення обсягів виробництва, ураховуючи усі ті порушення, які чинить підприємство, а також висновок Державної екологічної інспекції Поліського округу, де зазначено, що в результаті перевірки на підприємстві виявлено близько 30 несанкціонованих джерел викидів!
 
Підготував звернення і на Держспоживслужбу України, яка під час ухвалення рішення має взяти до уваги результати замірів викидів забруднюючих хімічних речовин, перевищення норм яких неодноразово фіксувалися Рівненським лабораторним центром, численні скарги жителів на погіршення стану здоров‘я та інформацію місцевої лікарні про збільшення рівня захворюваності на обструктивне захворювання легенів з початку роботи «КОЛОР С.І.М.» у 29 разів!!!
 
Також звертаюся до Президента України Володимира Зеленського як Гаранта Конституції з проханням захистити права громадян на безпечне для здоров‘я і життя довкілля, доручивши центральним та місцеви органам влади діяти в інтересах своїх громадян!
 
Нагадаю, що у березні Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради Нацбезпеки і оборони щодо заходів з підвищення рівня хімічної безпеки на території України. Тому на цьому тлі дуже дивним виглядає абсолютне посібництво хімічному злочинцю з боку обласного керівництва».
 
null
 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews