На Гурбах вшанували пам'ять бійців, полеглих у найбільшому бою УПА

10.05.2021 11:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Уже традиційно на третій день Великодня жителі Рівненщини та багато гостей з інших регіонів з’їжджаються до урочища Гурби. Саме там сімдесят сім років тому відгримів найбільший в історії УПА бій. І досі у лісах покояться ті, хто у буремні часи став на захист України попри чисельну перевагу ворога.

Гурбенський бій відбувся саме на Великодні свята, 21-25 квітня 1944 року. Як засвідчують історики, тоді у відкритому бою п’ять тисяч українських повстанців зійшлися з 30-ма тисячами червоноармійців та НКВСівців. Виявивши небачений героїзм, знищивши понад 800 більшовиків, загони повстанців прорвали вороже кільце та вийшли з оточення.

Тож вже багато років поспіль на третій день Великодня на Гурбах моляться за вічний спокій загиблих героїв. Щоправда, торік традиційні заходи на Гурбах не відбулися у зв’язку з пандемією. Нині ж дійство пройшло з дотриманням усіх карантинних норм. У пам’ятному заході взяли участь голова обласної ради Сергій Кондрачук та його заступники, депутати обласної ради.

Зранку біля Пантеону Героїв Гурбенської битви на Повстанських Могилах відбулася Божественна  Літургія за участю Архієпископів ПЦУ. Згодом духовенство відслужило панахиду за загиблими бійцями УПА.

На знак пам’яті про звитягу вояків УПА до Пантеону героїв Гурбенської битви представники влади та громадськості поклали квіти.

- Сьогодні, говорячи про подвиг тих, хто поліг тут у далекому 1944-му, ми також згадуємо і про наше покоління, про те, що проходять десятиліття, а ворог залишається тим самим. Це московський окупант, який знову хоче загарбати нашу землю… Приємно, що теперішня братія монастиря зробила багато, щоб це місце розвивалося і наповнювалося духовним та національним змістом. І  ми, представники влади, повинні допомагати у його розбудові, - зазначив Сергій Кондрачук.

Згодом відбулася мистецька частина дійства, під час якої звучали повстанські та стрілецькі пісні. У межах заходу громаді презентували картину «Гурбенський бій» авторства члена Національної спілки художників України, доцента кафедри живопису Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука Василя Копайгоренка.

Усі, хто побував сьогодні на Гурбах, вкотре пройнялися особливою атмосферою цього місця. І вже вкотре вклонилися тим, для кого Україна була дорожчою за життя. Адже, як слушно зазначалося під час пам’ятного заходу, доки ми пам’ятаємо своїх героїв, доти можемо гідно протистояти натиску ворога нині.

Прес-служба Рівненської обласної ради

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews