Представникам агробізнесу Рівненщини роз’яснили проблемні питання використання паїв

19.05.2021 07:42   Джерело: RvNews
Опубліковано : Вікторія Синиця
 

Ігор Тимошенко зазначив, що для області важливим є розгляд проблематики щодо невитребуваних та неуспадкованих земельних часток (паїв), оскільки таких на Рівненщині є 16 та 17 тис. відповідно, загальною площею 227 тис. га, в тому числі – 30 тис. га земель, які не використовуються. А 47% земельних ділянок використовуються без договорів.

Повідомляє прес-служба РОДА.

Актуальні питання земельного законодавства, переваги відкриття ринку землі, виклики для агробізнесу, побоювання аграріїв та розвінчання міфів, шляхи запобігання рейдерству, порядок використання нерозподілених земельних ділянок та невитребуваних земельних часток (паїв) тощо - ці та інші питання обговорили 13 травня під час регіональної онлайн-конференції  представників аграрного бізнесу Рівненської області, Держгеокадастру, профільних міністерств, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Зустріч відбулася у рамках проєкту з підтримки реформи Держгеокадастру агробізнесом та сільськими громадами України, який реалізується Всеукраїнською Аграрною Радою за підтримки Програми USAID АГРО, Міністерства аграрної політики і продовольства України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Держгеокадастру України.

Під час конференції до присутніх з вітальним словом звернулися: Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький, експерт з питань управління земельними ресурсами Проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Сергій Кубах.

Від Рівненської області в засіданні взяли участь: заступник голови ОДА Ігор Тимошенко, представники департаменту агропромислового розвитку ОДА, ГУ Держгеокадастру в Рівненській області.

Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко наголосив на важливості проведення заходу, що спрямований на вирішення низки проблемних питань, які виникають в агровиробників та територіальних громад, напередодні впровадження ринку землі. Також акцентував, що проведення в області у 2020 році інвентаризації земель сільськогосподарського призначення щодо їх використання та легалізації, дало змогу отримати додаткові надходження до бюджетів територіальних громад. Крім того, Ігор Тимошенко зазначив, що для області важливим є розгляд проблематики щодо невитребуваних та неуспадкованих земельних часток (паїв), оскільки таких на Рівненщині є 16 та 17 тис. відповідно, загальною площею 227 тис. га, в тому числі – 30 тис. га земель, які не використовуються. А 47% земельних ділянок використовуються без договорів.

«Обласна влада, територіальні громади зацікавлені, щоб усі були в рівних умовах та працювали легально. Тому ключовим для нас є легалізація та підтримка «білого» товаровиробника. Будемо раді почути думки, пропозиції щодо способів вирішення проблемних питань», - підсумував Ігор Тимошенко.

Під час заходу спікери – експерти із земельних питань зупинилися на розгляді низки актуальних питань, а саме:

- статус земель сільськогосподарського призначення, власники яких померли а спадкоємці відсутні.

- ефективна взаємодія органів місцевого самоврядування та бізнесу;

- повноваження органів місцевого самоврядування та покроковий алгоритм передачі таких земельних ділянок в тимчасову оренду;

- землі колективної форми власності: землі під проектними польовими дорогами, полезахисними лісосмугами, господарськими будівлями та дворами. Статус вказаних земель та ефективне управління;

- єдина правова доля нерухомого майна та земельної ділянки під ним;

- чинне нормативно-правове регулювання та перспективи щодо ефективних змін наслідки непідписання законопроекту №0850.

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews