«Я привезла їм здорову дитину»: деталі шокуючої смерті породіллі у Рівному

22.05.2021 20:08   Джерело: РадіоТрек
Опубліковано : Рівненський Новинар

«Такий випадок буває раз на 10 років. То це треба, щоб моя дитина стала таким випадком?»

Каті було 27 років. Вона була заміжня й мала двох дочок. Мала народити третю, та померла 2-ї години ночі 19 травня. За попереднім висновком патологоанатома, смерть настала через розрив матки та емболію навколоплідними водами, які потрапили в легені.

Чоловік та батьки Каті вважають, що лікарі були недбалими й тому Катя померла.

Журналісти «Четверта влада» намагалися розібратися у цій ситуації та поспілкувалися з акушером-практиком. За його словами, випадок Каті унікальний.

«Я привезла їм здорову дитину»

Катя та її родина родом із Рокитнівщини. З районної лікарні дівчину скерували до Рівненського міського пологового будинку. За висновками УЗД-діагностики у Рівному, яку провели 14 травня, на той момент, на 36-му тижні вагітності, дитина була розвинена як на 41-му тижні й важила 4 кілограми, тобто була готова до народження.

У міському пологовому Катя була під лікарським наглядом із 6 травня на збереженні. Мама Каті Ніна Кириловець розповідає, що лікарі чекали початку 38-го тижня вагітності і тоді повинні були проводити кесарів розтин (бо саме від початку 38-го тижня дитина вважається доношеною – ред.).

Це була третя вагітність Каті. Двоє доньок, Анастасію та Дарину, вона народила шляхом кесаревого розтину.

Планувалося, що третю дитину – теж дівчинку – народить так само. Від останньої операції ще не минуло двох років.

Я просила і Катя просила про кесарів розтин. На 37-му тижні УЗД показувало, що розвиток дитини – 40-41 тиждень. А лікарі чекали.

38-й тиждень повинен був розпочатися у п'ятницю, 21 травня, розповідає Ніна. У неділю, 16 травня, Катя розповіла мамі, що лікарі кажуть, ніби тонус матки підвищений – тобто дитина готова народитися. У понеділок, 17 травня, лікарі не почали кесарів розтин. І вночі з вівторка на середу дівчина померла. Вочевидь, тріснув рубець від попереднього розтину.

Вона казала, що їй боляче. Біль підходить до грудей. Її матка лопнула і дитина просто вийшла звідти.

Як ще дитина не задушилась, я не знаю.

Третю дитину Каті врятували. Її вже відключають від штучної вентиляції легенів, бо вона може дихати самотужки.

А для Ніни Кириловець смерть доньки стала трагедією.

Я привезла їм здорову дитину. Опісля лікарка казала, що такий випадок буває раз на 10 років.

То це треба, щоб моя дитина стала таким випадком?

Лікарка казала, що вони зробили все можливе і неможливе. Патологоанатом сказав, що матка лопнула і увесь «бруд» зайшов у кров (тромби) і пішов до легень. Вона задихнулась і серце не витримало.

Якщо точніше, померла Катя від повного розриву по старому рубцю при третіх термінових пологах, маткової внутрішньочеревної кровотечі та емболії навколоплідними водами. Це вказано у довідці про причину смерті.

Головна лікарка Рівненського міського пологового будинку Світлана Муравська не хоче поки розповідати нам детально, що трапилося. Каже, що у лікарні триває службове розслідування і коментарі будуть після його завершення.

Через 27 днів будуть всі висновки і тоді ми будемо говорити. Зараз чекаємо результатів розтину (родині дали попередній висновок – авт.). Вся документація є в лікарів, які це рецензують.

Нічого ніхто вигадувати не буде. Родині ми все розказали, дайте нам трохи часу від цього відійти. Ми самі не зацікавлені нічого приховувати.

За життя Катерини боровся весь колектив, який був у ту ніч на зміні, каже головлікарка.

Ми скорбимо із родиною, – каже Світлана Муравська. – Нам дуже шкода, що незважаючи на те, що ми боролися за її життя, – нам не вдалося цю жінку врятувати.

Інформацію у коментарях під постом на інстаграм-сторінці «Твоє Рівне» стосовно того, що за життя Каті боролися вісім годин і вона втратила багато крові Світлана Муравська заперечила. Каже, що це «більше подібне на чутки». За словами Муравської, Катя померла миттєво за медичними мірками – за трохи більше як годину. Але чи від початку оперативного втручання, чи від розриву матки, вона не уточнила.

Це велика рідкість – експерт

Розповідь родини Каті ми передали лікарю акушеру-гінекологу «Академії здоров'я людини» у Києві Роману Ворону. Він каже, що розрив матки на місці рубця від попереднього розтину буває, але дуже рідко.

Коли велика дитина і швидко скорочується матка і відбувається емболія навколоплідними водами, то, звичайно, миттєво наступає смерть.

Кровопостачання матки – десь літр-півтора за хвилину. Розривається матка, і судини стають відкриті. Жінка втрачає за хвилину-дві півтора-два літри крові.

Тиск судин зменшується і води з матки потрапляють по градієнту в русло [крові] і далі в легені. І відбувається емболія.

Залишки вод у легенях може побачити тільки патологоанатом, каже Роман Ворон.

Емболія навколоплідними водами відбувається при всіх пологах. Але ступінь її буває різним. Після кесарського розтину чи природніх пологів вона мінімальна і жінка її легко переносить, тлумачить Роман Ворон. Коли матка розірвана, вод до крові потрапляє значно більше, тому наслідки катастрофічні.

– Чи могли лікарі це передбачити? – журналістка.

– Це випадок один на мільйон. Передбачити можливо, але дуже складно. Розрив матки по рубцю – це неймовірна рідкість.

Ми в акушерстві думаємо як про дитину, так і про маму. Вони правильно зробили, що не оперували до 38-го тижня. Якщо ми дістанемо дитину в 37 тижнів, то будуть претензії, чому вона не дихає абощо.

Лікар каже, що протягом перших 15 хвилин після розриву Каті повинні були робити операцію. І думає, що швидше за все так і було. Але цього ми не дізнаємось, поки триває службове розслідування і немає остаточного висновку патологоанатома. «Четверта влада» стежитиме за ситуацією.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: РадіоТрек