У прокуратурі підняли питання екології Рівненщини

27.05.2021 06:19   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

У Рівненській обласній прокуратурі, під час спільної наради керівників правоохоронних та інших державних органів Рівненської області, обговорили стан додержання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також протидію кримінальним правопорушенням проти довкілля.

Як зазначив керівник обласної прокуратури Андрій Рудницький, наразі найбільшими екологічними проблемами Рівненщини є незаконні порубки лісів, нераціональне використання та неналежна охорона водних і земельних ресурсів, несанкціоновані сміттєзвалища, які є на території кожної громади та які є джерелом інтенсивного забруднення земель, атмосфери, підземних вод, а також пожежі в екосистемах та забруднення атмосферного повітря.

Крім того, актуальною залишається проблема охорони та використання надр, незаконного видобутку корисних копалин, які належать до непоновлюваних природних ресурсів. Зокрема, лише внаслідок незаконного видобутку бурштину на Рівненщині пошкоджено більше 5200 га земель лісогосподарського призначення та заподіяно мільйонних збитків.

Причинами порушення природоохоронного законодавства на території області, за словами Андрія Рудницького, є як протиправна діяльність місцевих жителів, в тому числі за участі працівників державних підприємств, контролюючих та правоохоронних органів, так і недостатній контроль за дотриманням екологічного законодавства та незабезпечення невідворотності відповідальності за його порушення.

Вирішення цих та інших проблем у сфері екології можливо досягти шляхом налагодження ефективної взаємодії між представниками територіальних громад, громадських організацій, державними та правоохоронними органами області, а також запровадження системного природоохоронного нагляду в межах повноважень кожного органу та спільне опрацювання проблемних питань.

Тому, під час наради її учасники представили своє бачення вирішення озвучених проблем і вказали на прогалини у співпраці між відомствами. Відтак спільно визначили заходи, які будуть вживатись , аби кожен житель Рівненщини зміг скористатись своїм гарантованим правом на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Пресслужба Рівненської обласної прокуратури

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews