Рівненська обласна прокуратура забезпечує нагляд за додержанням законів

20.07.2021 14:52   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Упродовж 2021 року обласною прокуратурою вжито низку організаційних та практичних заходів з метою забезпечення нагляду в місцях несвободи.

За результатами проведених органами обласної прокуратури перевірок, виявлено порушення вимог законодавства та прав в’язнів. На усунення виявлених порушень внесено 132 вказівки, з яких задоволено - 121, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 98 службових осіб, скасовано 8 незаконних актів, звільнено з дисциплінарного ізолятора 2 в’язнів, розпочато 7 кримінальних проваджень. Решта вказівок перебувають на розгляді.

За ініціативи прокурора, у зв’язку з ухиленням засудженого від сплати штрафу, вироком Дубенського міськрайонного суду його засуджено до одного року обмеження волі з встановленням однорічного іспитового строку та покладенням обов’язків, передбачених ч. 1 ст. 76 КК України.

З аналогічних підстав до кримінальної відповідальності притягнуто ще 5 засуджених осіб. Штрафи, призначені цим особам за попередніми вироками суду, сплачені.

За реагування обласної прокуратури двох в’язнів, які утримуються у слідчому ізоляторі, звільнено з дисциплінарного ізолятора та скасовано дві незаконні постанови начальника установи.

Крім того, вживались заходи щодо оскарження незаконних судових рішень.

Так, Рівненським апеляційним судом задоволено апеляційну скаргу Сарненської окружної прокуратури на ухвалу Сарненського районного суду у справі про приведення у відповідність до вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощеного досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» вироку щодо засудженого за ч. 2 ст. 121, ч. 2  ст. 309 КК України. Дії засудженого перекваліфіковано з ч. 2 ст. 309 КК України на ч. 1 ст. 309 КК України, за якою призначено покарання у виді 5 років обмеження волі, в решті вирок залишено без змін.

З аналогічних підстав задоволено 5 апеляційних скарг  прокурорів.  Загалом скасовано 6 ухвал суду першої інстанції, з постановленням у 5 справах нових ухвал та одній – призначення нового судового розгляду. 

Крім того, Сарненським районним судом розглянуто та задоволено заяву обласної прокуратури про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали Сарненського районного суду стосовно засудженого, до якого незаконно застосовано ст. 82 КК України та замінено невідбуту частину покарання у виді позбавлення волі більш м’яким – у виді обмеження волі.

Перевірки стану законності в місцях несвободи продовжуються та перебувають на контролі у керівництва обласної прокуратури.

Пресслужба Рівненської обласної прокуратури


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews