Верховна Рада розглянула низку законопроектів щодо покращення екологічної ситуації в країні

20.07.2021 15:22   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
На позачерговому засіданні Верховна Рада розглянула низку законопроектів, що спрямовані на покращення екологічної ситуації в країні.
 
Про це повідомив народний депутат України, голова підкомітету з питань антикорупційної політики в економічній сфері Комітету ВРУ Роман Іванісов:
 
«З трибуни пролунала шокуюча цифра: щороку через екологічне забруднення Україна втрачає 6% ВВП!!! Втрати враховують, зокрема, кількість передчасних смертей працездатного населення від хвороб, напряму пов‘язаних з екологічною ситуацією.
 
І це трагедія, з якою я, на жаль, особисто знайомий. Бо на моєму 153-му окрузі працює хімічний монстр «КОЛОР С.І.М.». Від його недобросовісної діяльності потерпають сотні жителів Клевані та навколишніх сіл. Такі випадки характерні для всієї України, адже дозволи на викиди купляються, а на здоров’я людей виробникам начхати.
 
Ситуація погіршується масовими незаконними вирубками лісів, масштаби яких наразі такі, що дослідники шокують прогнозами: подібними темпами Рівненщина за 30 років перетвориться на пустелю!
 
Саме тому у першому читанні проголосував за важливий законопроект № 5650, який стосується збереження лісів.
 
Також у першому читанні підтримав проект закону № 3091 «Про Державний екологічний контроль». Сподіваюсь, що на наступній сесії швидко повернемося до його розгляду у другому читанні.
 
Уявіть, 80% суб‘єктів господарювання відносяться до підприємств високого ступеня ризику. Але сьогодні повноваження екоінспекторів не дозволяють здійснити належним чином перевірку: надто багато умов у чинному законодавстві, які «грають на руку» недобросовісним виробникам, а не українцям. Це потрібно негайно виправляти. Бо у Клевані від забруднення повітря помирають люди, а «КОЛОР С.І.М.» тримає своє виробництво за десятьма замками, не впускаючи екологічних інспекторів для перевірки!
 
Також Верховна Рада ухвалила за основу законопроект № 5339 щодо вдосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Згідно з документом, забруднювач зобов’язується подавати щорічні звіти, виконання яких контролюватиметься і виробники будуть змушені виконувати природоохоронних заходів, а не відкладати їх щоразу при отриманні нових дозволів на викиди. Також вперше в українському законодавстві з‘являється визначення, що таке «фонові концентрації забруднюючих речовин у атмосферному повітрі».
 
У цілому сьогодні прийнятий законопроект № 4259, який узгоджує між собою закони України, і передбачає поступове скорочення і подальше припинення споживання речовин, що руйнують озоновий шар.
 
Підтримав і законопроект № 2351, метою якого є захист тварин від жорстокого поводження. Документ вносить зміни і узгоджує між собою закони України та приводить у відповідність до міжнародних угод і директив ЄС».
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews