Уряд має вирішити проблему тарифів, а не перекладати відповідальність на громади, – «УДАР Віталія Кличка»

01.09.2021 21:29   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Повноваження з формування тарифів на тепло у новому опалювальному сезоні передано органам місцевого самоврядування.

1.05.2021 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг», відомий як Закон №1060. Даним документом повноваження з формування тарифів на тепло у новому опалювальному сезоні були передані органам місцевого самоврядування.

Тобто, замість вирішення ключових проблем у площині підготовки країни до опалювального сезону (наявність газу за доступною ціною, збереження тарифів на минулорічному рівні, наявність коштів для виплати субсидій, погашення боргів ТКЕ перед Нафтогазом) уряд публічно, ніби гарячу картоплину, перекладає відповідальність на місцеву владу.

Влада неодноразово заявляла, що президент ухвалив рішення не підвищувати тарифи і доручив уряду забезпечити виконання цього рішення. Натомість уряд повністю проігнорував виконання цього доручення, - підкреслюють в «УДАРі».

«Уряд посилається на усну вказівку президента і свідомо поширює інформацію про те, що тарифи на опалення у цьому сезоні зрости не мають, щоб сформувати у людей враження, що підвищення тарифів – це рішення винятково місцевої влади», - заявив лідер Рівненського «УДАРу», - «Я вважаю, що дії влади щодо забезпечення українців теплом в опалювальний сезон є безвідповідальними».

Фактично, уряд самоусунувся від підготовки опалювального сезону і тим самим поставив його на межу зриву, - акцентують однопартійці Валентина Демчука у Рівному.

Попри те, що влада через рішення НКРЕКП змусила НАК «Нафтогаз України» зафіксувати знижену ціну на газ для потреб опалення (7,42 грн за кубометр), сам НАК надзвичайно ускладнив процедуру закупівлі газу за цією ціною.

Відповідно до типового договору Нафтогаз постачатиме підприємствам ТКЕ лише частину необхідного обсягу газу по 7,42 грн за куб.м., решту обсягу пропонується купувати по ціні понад 11 грн за куб.м. Водночас ціна газу на комерційному ринку станом на кінець серпня сягає 18 тис. грн/тис. кубометр.

Тобто, по суті, уряд змусив Нафтогаз продавати для потреб теплокомуненерго неіснуючий газ за взятою зі стелі ціною, а насправді купити газ за оголошеною ціною в необхідному обсязі неможливо.

Більшість українських міст уже оголосили про плановане підвищення тарифів на опалення та гарячу воду восени. Виконком Чернівецької міської ради на засіданні 23 червня ухвалив рішення про підвищення тарифу на опалення на 70% з 1 жовтня 2021 року. У липні влада Рівного підвищила тариф на 25%.

Тобто влада в грудні минулого року свідомо переклала відповідальність з формування тарифів на тепло на місцеві органи влади, щоб відвести від себе звинувачення у зростанні тарифів.

Варто згадати, що уряд не виконав умови меморандуму про непідвищення тарифів на опалення та гарячу воду до кінця опалювального сезону, яким він гарантував, що фінансування компенсацій для підприємств теплопостачання не перекладатимуть на органи місцевого самоврядування.

«УДАР Віталія Кличка» вже захищає українців від зростання цін на газ. Так наприкінці липня представники «УДАРу» подали до суду на компанію «Укргазвидобування», щоб змусити продавати український газ для потреб опалення по ціні 4 тис. грн за тисячу кубометрів.

Тому в «УДАРі Віталія Кличка» переконані, що саме уряд має вирішити проблему тарифів, а не перекладати відповідальність на місцеву владу.

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews