Прибрати «податки на повітря», – в «УДАРі Віталія Кличка» пропонують вилучити із законопроєкту 5600 низку норм

08.09.2021 18:03   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Серед шкідливих податкових ініціатив року першість займає законопроект 5600. Попри суспільний супротив, «Слуга народу» розробляє механізм, щоб пришвидшити розгляд та розблокувати оперативне схвалення законопроєкту.

Під виглядом боротьби із «законодавчим спамом» СН планує протягнути максимально НЕЗМІННИМИ нормами 5600 законопроєкту, що б’є по підприємцях та добробуту середнього класу українців.

«УДАР Віталія Кличка» вимагає виключити з даного проєкту всіх положень, що посилюють податковий тиск та дають додаткові повноваження податковим органам. У наявному вигляді законопроєкт №5600 є неприйнятним.

«Основної шкоди від ухвалення законопроєкту №5600 буде завдано не по олігархах, як про це заявляють урядовці і провладні депутати, а по середньому класу», - підкреслюють в «УДАРі».

Серед найбільш небезпечних нововведень експерти «УДАРу» виділяють:

  • обкладання ПДВ угод з купівлі-продажу нерухомості (це призведе до здорожчання нових квартир мінімум на 20%) та підвищення ставки ПДФО на угоди з продажу квартир, що призведе до додаткового здорожчання житла ще на 5–18%;
  • зниження площі землі, дохід від продажу врожаю з якої не оподатковується – з 2 га до 0,5 га;
  • запровадження поняття мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) для фермерських господарств;
  • надання податковим органам права отримувати на запит інформацію (пояснення) від платника не лише за фактом виявленого правопорушення, а й тоді, коли ДПС виявить факти, які можуть свідчити про порушення платником податків вимог законодавства;
  • урізання прав на отримання бюджетного відшкодування;
  • обмеження можливості включати платниками податку до складу податкового кредиту податкові накладні, складені через більш як шість місяців (зараз 365 днів) з моменту здійснення операції;
  • передача податковим органам права брати в податкову заставу (без рішення суду) рухоме та нерухоме майно платника податку (в тому числі вироблену продукцію), якщо платник оскаржує донараховані зобов’язання.

«У разі ухвалення ініційовані владою зміни призведуть до того, що середній клас в Україні не з’явиться ще десятки років», - прокоментував лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук, «Більшість норм цього законопроєкту спрямовані проти середнього класу, проти малого бізнесу, проти фермерів. Тобто уряд б’є середній клас, ніби це повинно налякати олігархів».

У партії занепокоєні наміром уряду підвищити ставки окремих податків та розширити податкову базу, що однозначно негативно вплине на добробут та фінансову стабільність українських родин.

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews