Росію зупинить лише сумісна з НАТО потужна сучасна українська армія, – «УДАР Віталія Кличка» про відмову Росії продовжити мандат ОБСЄ на кордоні

13.09.2021 17:03   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Росія продовжує гібридну збройну агресію проти України. «Росія відчуває потужну підтримку України з боку західних партнерів і продовжує підвищувати ставки за рахунок ескалації конфлікту на сході України», - прокоментував лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук.

Росія 2 вересня оголосила у Відні, що не підтримає продовження після 30 вересня прикордонної та спостережної місії ОБСЄ на контрольно-пропускних пунктах «Донецьк» і «Гуково» на російсько-українському кордоні. Місія ОБСЄ на цих блок-постах діє з 29 липня 2014 року. Таке рішенням ухвалили тоді на основі консенсусу всіх 57 країн-учасниць ОБСЄ.

Нещодавнє рішення російської влади не продовжувати мандат місії ОБСЄ на кордоні з Україною стало черговим кроком в дестабілізації безпекової ситуації на українсько-російському кордоні. Це може призвести до ескалації збройного конфлікту на сході України.

Як відомо, російська делегація 2 вересня під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні оголосила про особисте рішення президента РФ Путіна не продовжувати мандат спостережної місії ОБСЄ на пунктах перетину кордону Росії та України, які українська влада не контролює.

Наші міжнародні партнери оперативно прореагували на рішення російської влади. Так, зокрема, тимчасова повірена у справах США в ОБСЄ Кортні Остріан наголосила, що «Росія вкотре порушує свої зобов'язання, бо у 2014 році РФ підписувала Мінський протокол із гарантією постійного моніторингу на українсько-російському державному кордоні і верифікації з боку ОБСЄ».

Цинічна заява у відповідь російської сторони, що мандат місії ОБСЄ був «актом доброї волі Росії і за 7 років своєї діяльності ОБСЄ не зафіксувала жодного факту перекидання з Росії на Донбас військ, озброєнь, боєприпасів або військової техніки» свідчить, що агресор продовжує політику зриву політико-дипломатичного врегулювання військового конфлікту (війни проти України).

Варто нагадати, що весною цього року Росія вже вдавалася до бряцання зброєю на кордоні з Україною, прикриваючись військовими навчаннями. Тоді завдяки міжнародному тиску та внутрішній мобілізації вдалося відвернути загрозу широкомасштабного наступу Росії на Україну.

Примітно, що 10 вересня стартують спільні російсько-білоруські військові навчання «Захід-2021», що стануть черговою демонстрацією Росії, що вона готова до ескалації конфлікту.

Не можна відкидати того, що нинішні дії Росії є однією з форм тиску на західні країни, щоб не допустити зриву запуску Північного потоку-2.

В УДАРі закликають наших міжнародних партнерів вжити адекватних заходів у протидії деструктивним діям російського агресора. Окрім сталих методів політико-дипломатичного тиску, закликаємо міжнародних партнерів посилити тиск на російську влада та впровадити новий пакет санкцій, який стане болючим ударом по російській економіці та зможе зупинити намір РФ дестабілізувати ситуацію на кордоні.

Експерти УДАР виступають з ідеєю, щоб спільні військові навчання НАТО, а відтак – присутність військ країн НАТО на території України, були перманентними. Це стане важливим фактором гарантування безпеки в Україні та відверне «гарячі голови» в Кремлі від ескалації військового конфлікту в Україні.

В умовах війни і постійної загрози повномасштабного нападу ми маємо продовжити зміцнювати свій оборонний і безпековий сектор для протидії російській агресії. Стандарти НАТО мають неухильно дотримуватися під час модернізації армії, реформи спецслужб та поліції.

Центральна влада має в координації з місцевою владою ініціювати проведення регулярних зборів та навчання підрозділів територіальної оборони та посилювати їхню взаємодію з підрозділами Збройних сил України.

Демонстрування Україною рішучості та здатності захистити свої території – це найголовніший фактор у стримуванні збройної агресії Росії. 

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews