Кошти варто спрямувати на збереження викладачів, яких масово звільняють, – «УДАР Віталія Кличка»

15.09.2021 15:07   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

На реалізацію освітніх проектів виділять понад 70 мільйонів гривень. Бюджетний комітет Верховної Ради ухвалив таке рішення 8 вересня. Водночас, у вищих навчальних закладах різних українських міст звільняють велику кількість викладачів та інших співробітників або ж переводять їх на півставки.

В той же час, на фінансування створення нового державного університету планують витрати з державного бюджету щонайменше 7,2 млрд грн.

«Україна потребує комплексного перетворення системи освіти, а не марнування грошей держбюджету на нові освітні проекти. Тим більшне, за рахунок скорочення фінансування заробітних плат викладачів та існуючих українських університетів», - заявили в «УДАРі». Виділені гроші, 7,2 млрд грн необхідно спрямувати на розвиток існуючих університетів та викладачів – коментують партійці.

«Влада, замість впровадження комплексних змін в українській освіті, намагається яскравим піаром підмінити необхідну суть», - коментує лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук.

Україну збурила новина, що МОН напередодні нового навчального року скоротило фінансування державних закладів вищої освіти, що призвело до різкого скорочення фінансування держзамовлення. А відтак, до аврального звільнення викладачів та скорочення освітньо-наукових програм.

На президентський університет майбутнього, який був презентований у травні цього року, планують виділити на побудову першої черги з держбюджету 7,2 млрд. Згідно з планами, вже у вересні наступного року мають набрати перших студентів. Зараз не на часі заснування та будівництво нових навчальних закладів, а варто зосередитися на якісному перетворенні існуючих навчальних закладів та задля збереження робочих місць українським викладачам.

Експерти «УДАРу Віталія Кличка» наполягають, що головним мірилом у перетворенні освітньої сфери має бути якісна та доступна освіта Людини, кожного українця.

Зокрема в УДАРі виокремлюють головні кроки, які наблизять українську освіту до якісних змін. Для цього необхідно:

  • Довести наукомісткість валового внутрішнього продукту щонайменше до 2%.
  • Інтегрувати стратегії розвитку освіти і науки, посилити наукову складову в діяльності університетів, створити мережі дослідницьких університетів, в яких фінансування наукових досліджень складатиме не менше третини загального бюджету.
  • Зберегти та модернізувати інтелектуальний та матеріально-технічний потенціал самоврядної академічної науки, посилити інтеграцію зусиль академічної, університетської та галузевої науки задля виконання пріоритетних державних завдань.
  • Сформувати систему ефективної координації фундаментальних і прикладних наукових досліджень у різних секторах науки.
  • Створити на базі Державного фонду фундаментальних досліджень Національного наукового фонду для фінансування пріоритетних досліджень у сфері точних, природничих та соціогуманітарних наук на конкурсній основі, із дотриманням прозорості та звітності його діяльності, забезпечити бюджет Національного наукового фонду в обсягах, не менших 10% загального обсягу фінансування науки.
  • Розширити реальну автономію вищих навчальних закладів, закріпити на законодавчому рівні гарантії цієї автономії (у тому числі й права університетів самостійно розпоряджатися заробленими коштами), розвивати студентське та учнівське самоврядування, здійснювати політику державно-громадського партнерства у сфері освіти та науки.
  • Надати підтримку для міжнародного освітнього та науково-технічного обміну. ○ підвищити суспільний престиж праці освітян та науковців. Зокрема й шляхом забезпечення гідного матеріального статусу, державної підтримки наукової та освітянської молоді через систему грантів тощо.

Прес-служба РОО ПП "УДАР Віталія Кличка"


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews