Україна покращить позиції в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business, створивши прозору сервісну службу замість податкової міліції, - «УДАР Віталія Кличка»

18.09.2021 15:05   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

10 вересня 2021 року вийшов матеріал, у якому журналісти програми «Схеми» висвітлили ймовірні порушення під час конкурсу на посаду керівника Бюро економічної безпеки (зокрема, відсутність кворуму, необхідного для легітимності конкурсу).

Ще раніше активісти оприлюднювали інформацію про те, що обраний головою БЕБ експодатківець Вадим Мельник з високою ймовірністю залучатиме до роботи в БЕБ старі кадри, які «добре себе проявили» на роботі в податковій міліції.

«Економічна безпека країни - це захищеність та бізнес, що стабільно розвивається. Україна не має право втратити шанс щодо створення прозорої сервісної служби Бюро економічної безпеки - замість ліквідованої податкової міліції», - прокоментував розслідування лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук.

Нагадаємо, що активної участі команди УДАР у відстоюванні та реалізації політики зменшення фіскального тиску на бізнес вдалося значно покращити позиції країни в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business від Світового банку. Так, в період 2014-2018 років Україна піднялася в рейтингу на 24 позиції. Зараз Україна 64-та в даному рейтингу і саме ліквідація податкової міліції та створення сервісноорієнтованого Бюро економічної безпеки дозволить забезпечити додатковий прогрес в досягненні критеріїв рейтингу легкості ведення бізнесу.

Нагадаємо, що саме під час керівництва Мельника (2020-2021) на 38% зросла кількість скарг на Державну фіскальну службу (податкову міліцію).

Вже з перших днів існування БЕБ стало зрозуміло, що влада просто намагається перефарбувати ДФС, надавши їй додаткових повноважень і зробивши монополістом з розслідування економічних злочинів та тиску на бізнес.

Вже зараз очевидно, що влада свідомо прибрала всіх конкурентів обраного керівником БЕБ Вадима Мельника (зокрема, Олександра Данилюка), бо мала свої плани на відомство.  У керівництва держави був чіткий задум, щоб орган не очолила випадкова людина. Влада прагнула отримати важелі для усунення неугодних бізнесменів та організації «маски шоу» на замовлення з Банкової.

Журналісти програми «Схеми» знайшли кілька ймовірних порушень під час конкурсу на посаду керівника Бюро економічної безпеки, які свідчать про те, що в Офісу президента був чіткий умисел на обрання головою БЕБ саме В.Мельника, який є визнаним “професіоналом” з тиску на бізнес. Під час конкурсу міг бути конфлікт інтересів: міністр фінансів Сергій Марченко, який був членом комісії, міг мати конфлікт інтересів через голосування за кандидата Вадима Мельника, з яким, як очільником Державної фіскальної служби, раніше підписав трудовий контракт.

Такими діями державне керівництво посилає чіткий сигнал нашим міжнародним партнерам, що не збирається виконувати свої зобов’язання з реформування податкової міліції. Відтак, слід очікувати погіршення відносин з донорами та припинення окремих програм співпраці з ЄС.

«УДАР Віталія Кличка» наголошує, що держава має стимулювати розвиток бізнесу, зокрема шляхом зменшення податкового тиску на підприємців, а не створювати репресивні органи з розширеними повноваженнями. БЕБ має стати дійсно сервісною службою, що сприятиме розвитку чесного бізнесу в країні.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews