Законопроект «Смарагдова мережа»: в чому ризики?

21.09.2021 10:07   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
Законопроект №4461 про Смарагдову мережу був відправлений Верховною Радою на повторне перше читання.
 
«Цілком справедливо, адже документ містить значні корупційні ризики. Антикорупційний комітет не рекомендував його ухвалювати, - зазначає голова підкомітету з питань антикорупційної політики в економічній сфері Комітету ВРУ, народний депутат України (округ 153) Роман Іванісов. - Але автори наполягають, обговорення триває і документ готують до розгляду у сесійній залі.
 
Сьогодні вчергове долучився до дискусії довкола проекту закону разом з основними стейкхолдерами й іншими народними депутатами. Обговорення ініціювали члени профільного комітету з питань екологічної політики та природокористування.
 
Не применшуючи важливості охорони видів дикої флори та фауни, яка передбачена законопроектом, наголосив перед поважною аудиторією на ризиках від цього законопроекту для пересічних громадян, інвесторів, власників паїв, аграріїв тощо.
 
Одразу зазаначу, що межі Смарагдової мережі (а це 8 млн гектарів землі) вже нанесені на мапу Держгеокадастру, хоча законопроект ще не прийнятий. Однак деякі інспектори вже на цьому «заробляють»! Як так сталося? Відповіді не почув.
 
Які правила діятимуть під час зміни цільового призначення земель? Автори запевняють, що вони стосуватимуться лише тих земель, які є нерозореними. Але які в такому випадку передбачені компенсаторні заходи від держави? Питання зависло в повітрі.
 
Так само, коли я запитав про те, хто, на яких умовах і підставах, а головне - за яким тарифом буде здійснювати оцінку впливу на Смарагдову мережу таких земель? В який термін і на яких умовах будуть затверджувати ці документи у Міндовкілля? Які запобіжники того, що цими послугами не спекулюватимуть і ця процедура не перетвориться на корупцію?
 
А що робити з приватними мисливськими угіддями, де власниками вкладено мільйони гривень, де флори і фауни більше, ніж у звичайному лісі, але в один момент всі ці інвестиції можуть просто «згоріти» через цей законопроект? Знову ж таки, хтось подумав про запобіжники?
 
Вдячний представникам екологічного комітету Олегу Бондаренко, Юлії Овчинниковій за те, що нарешті ми змогли всі ці проблеми озвучити і обговорити шляхи вирішення. Щиро сподіваюсь на конструктивний підхід до зауважень, і на відображення наших з колегами і представниками профільних спільнот пропозицій у законопроекті до повторного першого читання.
 
Я підкреслю, що я обома руками за ухвалення закону про території Смарагдової мережі! Нам потрібно природоохоронне законодавство! Але я проти незрозумілих, нечітких правил, я проти того, щоб дійсно гарна ідея перетворилася виключно на «заробіток» для окремих посадовців!
Уважно пильную», - наголосив Роман Іванісов.
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews