Олександр Ковальчук розповів про критичну ситуацію із очисними спорудами у Рівному

30.09.2021 16:58   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Народний депутат Олександр Ковальчук на засіданні міжфракційного депутатського об’єднання «Питна Вода» у Верховній Раді України озвучив проблему із очисними спорудами у Рівному.

Щороку Рівне платить мільйон євро за перекачування стоків до "Рівнеазоту", адже потужність "Рівнеоблводоканалу" дозволяє очистити лише 40% стічних вод. До того ж рівненські очисні споруди були розраховані максимум на 40-50 років експлуатації, а зараз їм – уже понад 60 років, і вони знаходяться в незадовільному стані.

null

Єдиним виходом для міста є будівництво нових очисних споруд, вартість якого становить близько 27 млн євро.

- Зрозуміло, що самостійно профінансувати такий проєкт ми не зможемо. Тому гроші для будівництва «Рівнеоблводоканал» планує залучити на вигідних умовах у Європейського інвестиційного банку в рамках «Програми розвитку муніципальної інфраструктури України», - розповідає нардеп Ковальчук.

Але Європейський інвестиційний банк не надає позикові кошти для сплати ПДВ, який буде виникати під час реалізації проєкту, а також вимагає гарантій з місцевого бюджету, для якого ця сума непідйомна.

За словами директора "Рівнеоблводоканалу" Андрія Карауша, розв’язати проблему можливо лише, якщо витрати на сплату ПДВ покривати коштом Державного бюджету України або хоча б включити ПДВ в суму кредиту.

Рівненський нардеп Олександр Ковальчук вказану проблему озвучував Президенту Володимиру Зеленському під час його візиту в Рівне минулого року. Тоді під час наради обговорювали стан та проблеми водних ресурсів, і Президент пообіцяв підтримку, розуміючи реальну загрозу для мешканців міста.

- Довгий час це питання ігнорувалося місцевою владою. Навіть до сьогоднішнього засідання міжфракційного об’єднання за участі профільного міністра та голови Асоціації міст України ніхто із представників міської влади Рівного не долучився. Але зараз у нас є всі можливості – монолітна Верховна Рада, Уряд та підтримка Президента. Я сподіваюсь, завдяки цьому нам вдасться змінити поточну ситуацію із очищенням стічних вод у Рівному заради уникнення екологічної катастрофи та економії коштів нашої громади, - підсумував Олександр Ковальчук.

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews