Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

«Повітря возити не будемо»: як перевізники пристосовуються до нових карантинних обмежень

28.10.2021 00:53   Джерело: 4vlada.com/
Автор : Новини Рівненщини

22-го жовтня вранці журналістка «Четвертої влади» поверталася з-під Нетішина Хмельницької області до Рівного. Вона поспілкувалася з водієм маршрутки, якою їхала, та іншими водіями.

Водії кажуть, що їм дешевше не працювати, ніж возити лише вакцинованих.

Саме така вимога уряду діє з 21 жовтня – водії можуть пускати в салон або людей із сертифікатами про вакцинацію, або з ПЛР-тестами. Самі водії теж мають бути вакциновані. Адвокат розповів чому ця постанова суперечить Законам України.

В день запровадження нових правил ми із сином їхали з Рівного у Нетішин Хмельницької області. Був вечір, і пасажирів у салоні маршрутки назбиралося близько п’ятнадцяти. Один із пасажирів запитав у водія, чи потрібно показувати сертифікат про вакцинацію. 

– Та ввечері ні. От вдень перевіряли, а зараз нікого немає, – відповів водій.

– А що буде завтра? – запитую у водія.

– А завтра багато водіїв не вийде на рейси.

– Чому?

– Бо не буде кого возити, – відповів водій і пішов за кермо.

О дев’ятій ранку наступного дня, 22-го жовтня, я намагалася повернутися з окраїни Нетішина у Рівне. Дві маршрутки за розкладом не з’явилися.

У напрямку Нетішина проїхала одна з табличкою «Острог-Рівне». За сорок хвилин вона поверталася назад повз мене. Водій попросив показати сертифікат та впустив у салон.

– Я ледь вас дочекалась. Не було дві маршрутки, – кажу водієві.

– І не буде, – відповідає той. – Зараз я один їжджу маршрутом Острог-Нетішин, а на Рівне один був із Хмельницького.

– Це через те, що перевіряти сертифікати довго?

– Ні, не тому. Вчора у Рівному прийшли до автобуса Нетішин-Рівне пасажири, сіли. Водій почав проходити і питати про сертифікати. З усіх пасажирів тільки п’ять були вакциновані. І він був змушений їм сказати, щоб вони виходили.

– Відповідно, він везе п'ять людей. Йому треба заправитись на дві тисячі гривень, а він заробив лише 1100 за всі круги.

– Відповідно, він залишився без зарплати і з незаправленою машиною. Це не є рентабельно, податки не заплатиш. Вигідніше просто стояти. Так, це збитки, але все одно вигідніше, ніж возити повітря.

– Хто вирішив не виходити на маршрути? – запитую

– Це вирішили підприємці. Водії готові їздити, але… Поки до понеділка ми робитимемо так.

– Якщо нічого не зміниться, люди не почнуть вакцинуватися, це може продовжуватися далі. Просто люди не хочуть вакцинуватися, не хочуть робити ПЛР-тести. Я вакцинувався не тому що хотів, мене змусили. Але немає виходу.

– Я чув, що з 23-го числа в Хмельницькій області навіть у магазин не зайдеш без коронавірусних документів. Запитав я в хлопців-водіїв рівненських, оженинських. 65% сказали, що як всередині області буде таке, писатимуть заяви на звільнення.

– Дехто не хоче вакцинуватися, це право кожного. А повітря возити теж ніхто не буде. Якщо так буде далі, то я теж звільнюсь, – каже водій маршрутки Острог-Нетішин.

В Острозі я пересіла на маршрут Хмельницький-Рівне. У салоні було четверо людей. Ще п’ятьох не пустили. Дорогою у Рівне водій не ставав у селах і проїхав повз дівчину, яка його зупиняла.

null
Маршрутка Хмельницький-Рівне і її чотири пасажири з сертифікатами

– А будуть ще маршрути на Нетішин сьогодні? – запитую.

 – Я нічого не знаю, – відповів водій.

О 12.30 я була на вокзалі. Побачила двійко операторів місцевих телеканалів, які розповіли, що знімали перевірку перевізників і пасажирів, яку провели поліцейські.

На платформах маршруток майже не було, подекуди стояли пасажири.

– На Тернопіль сьогодні ще будуть їхати авто? – запитую у водія маршрутки Рівне-Кременець-Тернопіль.

– Я нічого не знаю. Ідіть у довідкове, – відповідає чоловік.

Звертаюсь у довідкове.

– Чи будуть в обід їхати маршрутки на Тернопіль? – запитую у жінки за склом.

– Повірте, ми нічого не знаємо. Нічого вам сказати не можу.

Водії, що стояли поруч, розповіли, що нині обслуговувалось 20% маршрутів.

null
Автовокзал у Рівному зранку 21 жовтня

Ми запитали в адвоката Євгена Воробйова з ГО «Платформа прав людини», чи мають право працівники поліції вимагати показувати сертифікати вакцинації на міжобласних рейсах.

Адвокат пояснює, що для перевізників у профільних законах не передбачений обов'язок перевіряти наявність сертифікатів, тестів у пасажирів. Тож якщо водій не пустить пасажира в салон, пасажир може на нього поскаржитись чи написати заяву.

Сам же перевізник, якщо поліція складе на нього протокол за перевезення пасажирів без сертифікатів чи тестів, може успішно його оскаржити в суді.

Також адвокат говорить, що у постанові Кабміну є елементи заборони займатися бізнесом та обмеження пересування громадян, що суперечить Конституції.

– Кабінет міністрів узяв на себе не притаманні повноваження, на які, відповідно до Конституції, право має тільки Верховна рада, коли ухвалює закони.

Чи може поліція перевіряти сертифікати у пасажирів? Адвокат пояснює так:

– У Кодексі про адміністративні правопорушення є стаття 44-3 – «порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених законом “Про захист населення від інфекційних хвороб”, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами».

Громадян за цієї статтею можуть оштрафувати на 1 тисячу 700 – 3 тисячі 400 гривень, а посадовців – на 3 тисячі 400 – 17 тисяч гривень. 

– Виходячи з того, що стаття 44-3 містить формулювання «іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами», за логікою, сюди належить і нинішня постанова Кабміну про обмеження у перевезеннях.

– Стаття 23 закону «Про Національну поліцію» наділяє поліцейських превентивною функцією, тобто вони можуть запобігати вчиненню правопорушень.

– Але превентивність не значить, що люди мусять пред’являти сертифікати чи тести або що перевізник зобов’язаний зробити всі копії сертифікатів та тестів. Це може робитися на добровільних основах, якщо працівник поліції не має чітких даних, що сталося порушення, – каже Євген Воробйов.

null
Адвокат Євген Воробйов пояснює, що обмеження, які встановив Кабмін, можуть встановлювати лише закони, а не постанови

– У відповідності до статті 32 закону «Про національну поліцію», поліцейський має право вимагати в людини пред’явити документи, що посвідчують особу, та/або документів, що підтверджують відповідне право особи, зокрема, якщо існує достатньо підстав вважати, що вона вчинила або збирається вчинити правопорушення.

– Навіть якщо поліцейський складе адміністративний протокол, вже в суді буде вирішуватись питання, чи винна людина в чомусь і які на це є докази.

– На сьогодні відповідальність за порушення нововведених правил покладено на перевізника, тому, якщо пасажира вже пустили в салон і потім відбувається перевірка, то пасажира це вже не стосується і він не повинен показувати поліцейським сертифікат чи тест.

Окрім згаданого, навіть сама по собі постанова Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. №1236 не містить обов’язку для громадянина пред’являти експрес-тест, сертифікат тощо…

Також не містить прямого обов’язку і інші нормативно правові акти, які регулюють питання перевезення пасажирів. Так наприклад стаття 30 Закону України «Про автомобільний транспорт» передбачає право автомобільного перевізника обмежувати або припиняти перевезення в разі стихійного лиха, епідемії, епізоотії або іншої надзвичайної ситуації, проте в обов’язках не передбачено перевірку документів визначених згаданою постановою.

Так само ЗУ «Про залізничний транспорт» не містить обов’язку для пасажира пред’являти експрес-тест, сертифікат тощо.

Ми запитали у головного санлікаря Рівненщини Романа Сафонова про ситуацію, яка нині склалася з міжобласними перевезеннями. Зокрема, чи є різниця між вакцинованими та не вакцинованими пасажирами з точки зору носіїв інфекції.

– Може бути носієм вірусу вакцинований, тому я сьогодні на брифінгу звертав увагу саме на те, що вакциновані люди мають дуже високі ризики як хворобу схопити, так і передати іншим. Всі впевнені, що можна розслабитись і не носити маски та дистанції недотримуватись. Ні, вакциновані мають дотримуватись усіх правил.

 
Джерело: 
«Четверта влада»

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: 4vlada.com/