Життя людини – найвища цінність, – в «УДАРі Віталія Кличка» просять українців вакцинуватися

05.11.2021 13:11   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

В Україні триває чергова хвиля епідемії коронавірусу. Фіксуються нові антирекорди за увесь час пандемії по захворюванню та смертей українців внаслідок коронавірусної інфекції.

null
 

Життя людини – найвища цінність. Надійний спосіб зберегти тисячі життів та повернути країну до нормального життя – це вакцинація. На цьому наголошують в «УДАРі».

За твердженням фахівців ВООЗ, що мінімум 70% вакцинація населення є тим порогом, який дає підставу виробити колективний імунітет та зупинити епідемію. Втім, рівень вакцинації в Україні (18%) є більш як вдвічі нижчим за середній показник у світі (38%).

«Ці показники є сумним результатом цілеспрямованої дезінформаційної кампанії», - прокоментував ситуацію лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук, - «Ми розуміємо, що кампанія проводиться як державними засобами впливу Росії (а це телевізійні канали, радіо, преса та соцмережі), так і агентами впливу в Україні (церква МП, лідери громадської думки, лікарі)».

Низький рівень вакцинації – це результат недовіри українців до влади, яка упродовж 30 років не бачила в громадянах людей. За роки незалежності владі не вдалося подолати головний пострадянський стереотип недовіри до влади. Українцям вдалося частково подолати страх до влади, але довіри лишилася на низькому рівні.

Це ставлення до влади екстраполюється на медичну систему. Так, за дослідженнями Wellcome Global Monitor, 79% людей у світі погоджуються з твердженням, що вакцини безпечні. В Україні цей показник значно нижчий – лише 29%. Тому примус до вакцинації та залякування громадян не може бути головними інструментами для влади.

Держава повинна шляхом заохочення і любові долати стереотипи людей та стимулювати до більш активної вакцинації. Адже досвід країн, де вакциновано понад 50% населення, свідчить, що переважна більшість нових випадків фіксується саме серед невакцинованих. Вакцинація дає позитивні результати – кількість смертей від ковіду і госпіталізацій з тяжким перебігом хвороби значно зменшується. Тоді як в Україні хоч і темпи вакцинації вдалося наростити з настанням чергової хвилі епідемії, але лише 18% громадян завершили повний цикл імунізації від коронавірусної хвороби.

В Україні є декілька показових кейсів успішної вакцинальної компанії в окремих громадах, що є зразками стимулювання, а не примусу з боку місцевої влади. Так показовим є Моршин, де провакциновано понад 75% населення міста. В місті, за невеликими винятками, фіксуються випадки хвороби, які вимагають шпиталізації. Переважна більшість нових випадків зараження трапляється серед невакцинованих мешканців.

Ще одним показовим прикладом є досвід Липецької громади на Харківщині, де вдалося вакцинувати 94% дорослого населення, захворюваність там майже нульова. Найбільше дорослого населення принаймні однією дозою щеплено в місті Києві – понад 50%, на другому місці Полтавська область - 40,1%, замикає трійку лідерів Київська область – 39,9%. Так, у Києві вакциновано хоча б першою дозою вже 58% дорослого населення, біля пунктів вакцинації спостерігається ажіотаж. Ці кейси є яскравими зразками ефективної комунікації місцевої влади з мешканцями щодо важливості вакцинації.

Партія «УДАР Віталія Кличка» запропонувала антикризовий план протидії епідемії коронавірусу в Україні. У ньому зазначено, що вакцинація - вирішальний фактор у боротьбі із хворобою. Втім, необхідно запровадити продуману систему вакцинування, що включатиме просвітницьку складову, розширення відповідної інфраструктури та «зелені коридори» для тих, хто бажає вакцинуватися.  

Разом з тим, ефективна позитивна кампанія з вакцинації в Україні може стати для влади важливим кроком на шляху встановлення довіри громадян до влади. Довіра громадян – це основа розвиненої сильної держави, адже без такої довіри держава не спроможна адекватно реагувати на глобальні та внутрішні виклики.

Експерти «УДАР Віталія Кличка» переконані, що саме позитивне стимулювання до вакцинації, повинна стати основою ефективної кампанії у подоланні епідемії. «УДАР Віталія Кличка» просить українців вакцинуватися.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews