За рахунок грошей громад уряд хоче дотувати збиткову та неефективну «Укрзалізницю», – «УДАР Віталія Кличка» про рішення Кабміну

17.11.2021 18:21   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Нещодавно уряд затвердив Методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок та переглянув коефіцієнти, які зменшують базу оподаткування земельним податком та орендною платою за землю.

Зменшення бази оподаткування плати за землю – це пряме зменшення доходів бюджетів територіальних громад на декілька мільярдів. Так ситуацію прокоментували в «УДАРі».

«Нова Методика допомагає залатати бюджетні дірки і для державного монополіста «Укрзалізниці», яка є на сьогодні найбільш корупційним та неефективним державним підприємством», - так свою позицію щодо «Укрзалізниці» окреслив лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук, посилаючись на висновки експертів. Для «Укрзалізниці» зменшення бази оподаткування – а йдеться про зменшення вдвічі – принесе додаткові майже 2 млрд гривень. «Потерпатимуть від цього бюджети територіальних громад».

Нова Методика не містить перехідних положень щодо документації із нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, яка перебуває (на момент набуття чинності нової Методики), у розробці. Це призведе до необхідності замовляти по всій країні нову документацію і повторно сплачувати кошти з місцевих бюджетів приватним підприємствам, сертифікованих Держгеокадастром, який, нагадаємо, знаходиться у підпорядкуванні Міністерства аграрної політики.

Нова Методика – це прямі багатомільярдні втрати бюджетів територіальних громад та кожного українця, які не зможуть бути компенсовані за два місяці до нового бюджетного року.

У партії «УДАР Віталія Кличка» закликають владу припинити сприймати простих українців та місцеві громади основним додатковим джерелом надходження до державного бюджету. Влада повинна утриматися від рішень, що обмежують надходження в бюджети місцевих громад, таким чином гальмуючи реформу децентралізації.

В партії «УДАР Віталія Кличка» наполягають на тому, що уряд має зупинити своє рішення, яким затверджено нову Методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок напередодні нового бюджетного року. Обговорення нової Методики потребує широкого суспільного обговорення із залученням представників місцевих громад та профільних асоціацій.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews