“Деревообробники Рівненщини потребують прозорого ринку деревини”, - Олександр Ковальчук про новий законопроєкт

18.11.2021 19:06   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Парламент підтримав за основу законопроєкт 4197-д, який встановлює прозорі та чесні правила на вітчизняному ринку деревини і продовжує мораторій на експорт лісу-кругляку.

Як зазначив народний депутат від м. Рівне Олександр Ковальчук, сумлінні покупці скаржаться на несправедливість та просять забезпечити прозорість та передбачуваність продажів, інформацію про те, хто і скільки деревини планує виставляти на торги протягом кварталу, пояснив він.

«Дуже часто на окрузі я спілкуюся із представниками деревообробного і меблевого бізнесу, адже чимало з них розташовані у Рівненській області. Всі вони в один голос говорять: ситуація в галузі – катастрофічна. Україна вже кілька років не має прозорого ринку деревини, а правила гри змінюються постійно. Як наслідок, абсолютна більшість компаній не можу купити достатні обсяги деревини на біржових торгах», – запевняє політик.

Новий законопроєкт передбачає подання та публічність інформації щодо обсягів, оприлюднення ціни продажу, покупців деревини та виробів з неї стануть обов’язковими. При цьому всі зацікавлені сторони отримають повний і рівний доступ до такої інформації. 

Також законопроєкт встановлює відповідальність і заготівельників, і переробників за невиконання умов договору купівлі-продажу, розповів Олександр Ковальчук.

“Я переконаний, що ці заходи дозволять витягти галузь з кризи, в якій він знаходиться останні місяці, зберегти виробництво і робочі місця. Ринок цього справді чекає.

Також важливо, що закон визначає чіткі запобіжники від безконтрольної вирубки та експорту. Так, встановлено чіткий перелік документів, необхідних для експорту необробленої деревини”, - каже Олександр Ковальчук та додає, що це дозволить захистити довкілля і ліси від неконтрольованих рубок та інших зловживань, однак при цьому буде забезпечено можливість експорту необроблених лісоматеріалів відповідно до міжнародних зобов’язань України.

 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews