Рівнянам на замітку: які працівники повинні вакцинуватися до 9 грудня

24.11.2021 13:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Міністерство охорони здоров’я України своїм наказом № 2393 від 1.11.2021 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції 8.11.2021 за № 1452/37074, розширило перелік організацій, представники яких підлягають обов’язково вакцинації проти корона вірусної хвороби COVID-19. Згідно з наказом, до освітян та працівників центральних та місцевих органів влади, які підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19 на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, додаються співробітники:

  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  • установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;
  • підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4.03.2015 року № 83.

Наказ набирає чинності 9 грудня 2021 року.             Працівники вищезазначених установ, які не щепляться проти COVID-19 протягом цього періоду, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.             Фактом, який зумовлює закінчення строку відсторонення працівника від роботи є:

  • закінчення дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, або
  • отримання працівником обов’язкового профілактичного щеплення (міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику чи або COVID-сертифікат) проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

            Важливо, що не можуть бути відстороненими від роботи працівники, які мають протипоказання до вакцинації та надали відповідний медичний висновок форми №028-1/о «Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої корона вірусом SARS-CoV-2», виданий закладом охорони здоров’я, які визначаються відповідно до Інструкцій до застосування вакцин, рішень НТГЕІ та “Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень”, затвердженого наказом МОЗ від 16 вересня 2011 року № 595, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 року за № 1159/19897 (у редакції наказу МОЗ від 11 жовтня 2019 року № 2070).

Держслужбовці та соціальні працівники, а також співробітники стратегічно важливих підприємств можуть щепитися від COVID-19 організовано або індивідуально у зручному для них пункті чи центрі вакцинації. Детальний перелік та контакти пунктів та центрів на https://list.covid19.gov.ua/.             Окремо зазначаємо, що масова кампанія з вакцинації проводиться з метою значно знизити смертність від коронавірусної хвороби COVID-19 та запобігти розвитку серйозних ускладнень для здоров’я населення, спричинених  коронавірусною хворобою COVID-19, так згідно інформації опублікованої на сайті moz.gov.ua Міністерства охорони здоров’я України в період з 1-7 листопада 2021 року 91% госпіталізованих із COVID-19 – не вакциновані. Міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику чи або COVID-сертифікат не є таємницею про стан здоров’я Міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику або COVID-сертифікат (Далі свідоцтво/сертифікат) не є таємницею про стан здоров’я оскільки в свідоцтві/сертифікаті згідно статті 286 Цивільного кодексу України не зазначені дані щодо звернення за медичною допомогою, діагноз, а також відомості, одержані при медичному обстеженні, а тому свідоцтво/сертифікат можуть вимагати за місцем роботи, навчання тощо.

Пресслужба Управління Держпраці Рівненщини


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews