«Марію» Уласа Самчука у вишитому форматі презентували в Рівному

26.11.2021 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Онлайн-захід відбувся в Рівненській обласній бібліотеці для молоді за участі авторки вишитої книги, письменниці, лавреатки літературної премії Уласа Самчука Олени Медведєвої. Нагадаємо, вона є авторкою унікального бренду «Креативна книга».

Над вишитою «Марією» мисткиня працювала упродовж 2021 року, щоби до чергової річниці Голодомору 1932-1933 років презентувати одразу три вишиті романи: українською та англійською.

- Чому англійською? Бо цей твір був перекладений Стефанією Пауш, але жодного разу переклад не був надрукований. Я цей текст вишивала з рукопису. Тому маємо намір передати цю книгу українській діаспорі в Торонто, - розповіла Олена Медведєва.

Фрагмент англомовного перекладу в архівах Уласа Самчука віднайшов дослідник його творчості, письменника, журналіст, доцента факультету журналістики МЕГУ ім. Степана Дем‘янчука Віктор Мазаний. Він зауважив, що це перший епічних художній твір про Голодомор, і письменник мріяв, щоб його прочитав увесь англомовний світ.

Участь у презентації взяли також вихованці літературно-драматичної студії "Вишневий вітер" Рівненської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 імені Володимира Короленка під керівництвом Олесі Ткачук. Юні актори відіграли уривок із Самчукової «Марії».

Організатори заходу – а це обласна бібліотека для молоді – організували пряму трансляцію презентації, щоб до неї могла долучитися ширша авдиторія.

Пресслужба Рівненської облради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews