У етнопарку «Ладомирія», що на Рівненщині, відкрили нову локацію

30.11.2021 13:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

В етнопарку "Ладомирія" на Рівненщині з'явилась нова локація – 200-літня хата ХІХ століття з чотирисхилим дахом. Її навесні 2021-го привезли з Рівного до Радивилова, щоб зберегти та відреставрувати, – розповів Суспільному голова ГО "Центр дослідження і відродження Волині" Володимир Дзьобак.

Хата знаходилася у Рівному на вулиці Шевченка, 113. Її демонтували у травні 2021-го року. У будинку часто бував священник і цілитель Михайло Носаль. Це друга хата, яку привезли з Рівного. Першу до "Ладомирії" перевезли у вересні 2020 року з вулиці Шевченка, 65.

- Ця хата набагато більша за попередню. Коли ми її забирали, вона була двосхила. Але коли її почали збирати спеціалісти, виявилось, що вона, у порівнянні з попередньою хатою, чотирисхила (дах з чотирьох сторін). Її багато разів перебудовували, а її права частина майже повністю згоріла, – розповів Володимир Дзьобак.

Орієнтовна площа хати – 120 квадратних метрів. Всередині є дві кімнати, сіни та вихід на горище.

- У багатьох скансенах України переважно сільські хати. Оскільки цю хату ми забрали із міста Рівного, то і будемо намагатися облаштувати її як міщанську. Для цього збираємо артефакти ХІХ століття, частина в нас вже є. Артефакти приносять небайдужі жителі, деякі ми купуємо на відповідних сайтах, приятелі їздять по селах та містах і привозять, – додав Володимир Дзьобак.

Щоб реставрувати хату, реставраторам довелося шукати матеріал, який відповідав би попередньому.

Поряд із хатою стоїть шпихлір.

- Шпихлір – це комора. Швидше за все це тепла комора. На півночі вона називалася "кліть" якщо вона була холодна, а якщо тепла – то "стебка". Це шпихлір ХІХ століття. Він належав моєму прапрадіду Микиті, – додав Володимир Дзьобак.

Шпихлір у ХІХ столітті виконував дві функції – слугував коморою та приміщенням, де ночували молодята до появи дітей.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews