Не допустити підвищення тарифів для українців, – в «УДАРі Віталія Кличка» закликали уряд виконати умови Меморандуму

15.12.2021 18:23   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Весь тягар зобов’язань перед українськими родинами по забезпеченню їх помешкань теплом за доступною ціною взяло на себе місцеве самоврядування, «допомога» ж від Уряду досі залишається лише на папері.

Як приклад: Київ почав самостійно вирішувати питання, які мав би вирішувати Кабмін, – збільшив статутний фонд «Київтеплоенерго» на 2 млрд грн і дав тепло киянам за доступною ціною ще до отримання обіцяної центральною владаю компенсації за різницю в тарифах. Але фінансові можливості місцевих бюджетів не безмежні, тим більше в умовах, коли на людей тиснуть не лише обсяги тарифів, але і принципи їх нарахування.

«За рахунок бюджету міста Рівне також були заплановані компенсації задля того, щоби утримати тариф. Втім, останні платіжки стали для рівнян неприємним сюрпризом, адже тепер мешканці квартир сплачуватимуть абонплату і плату за опалення місць загального користування. Раніше такого не було», - роз’яснює Валентин Демчук, лідер Рівненського «УДАРу».

null
 

Для забезпечення теплом усіх споживачів до завершення опалювального сезону уряд має повністю виконати добровільно взяті на себе зобов’язання відповідно до Меморандуму щодо врегулювання проблемних питань в опалювальному сезоні 2021/2022 років. На цьому наголошують у партії «УДАР Віталія Кличка».

«Важливо, щоби уряд чітко виконував умови Меморандуму, щоб українці цього опалювального сезону мали тепло в своїх домівках і не були змушені оплачувати його за підвищеним тарифом», - прокоментував Валентин Демчук.

Нагадаємо, стан виконання Меморандуму був предметом обговорення між головою Асоціації міст України, міським головою Києва, лідером партії «УДАР» Віталієм Кличком та міністром розвитку громад та територій Олексієм Чернишовим. Мер Києва, відстоюючи інтереси всіх територіальних громад країни висловив сподівання, що уряд в повному обсязі виконає взяті на себе зобов’язання.

Обмеження обсягів газу для підприємств теплопостачання з боку НАК «Нафтогаз України», а також відсутність бюджетних компенсаторів для відшкодування тарифів залишаються на сьогодні проблемним питанням для органів місцевого самоврядування. НАК «Нафтогаз України» для вирішення проблеми повинен внести зміни до договорів на постачання природного газу та відкоригувати обсяги природного газу для населення та бюджетних установ, враховуючи фактичні об’єми спожитого газу в жовтні 2021 року – пишуть експерти.

Крім того, щоб уникнути серйозних проблем, уряд у грудні 2021 року має розподілити між бюджетами місцевого самоврядування весь обсяг субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах. У такому випадку підприємства теплокомуненерго зможуть виплатити борги та впевнено пройти опалювальний сезон, без підвищення тарифів.

 «УДАР Віталія Кличка» виходить з того, що всі сторони-підписанти вересневого Меморандуму про взаєморозуміння мають дотримуватися взятих на себе зобов’язань. Це стане запорукою безболісного проходження опалювального сезону громадянами України.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews