Рівнянам на замітку: той, хто має податковий борг, може втратити можливість виїхати закордон

24.12.2021 13:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  інформують, що наявність податкового боргу платників податків призводить до негативних наслідків не тільки для державної казни, а й для самого платника. І не всі платники податків усвідомлюють або хоча б знають про наслідки такої заборгованості.

Податковою службою області відносно боржників вживаються відповідні заходи, серед яких надсилання податкових вимог, опис майна у податкову заставу, реєстрація податкової застави в державних реєстрах тощо.

Зокрема, одним із джерел погашення боргів перед державою громадян є особисте майно, що ставить під загрозу добробут власної сім’ї. Також,  відповідно до ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України  і в’їзду в Україну громадян України», до боржників-підприємців та посадових осіб підприємств  боржників  вживаються заходи щодо тимчасових обмежень у праві виїзду за кордон.

Так, Законом встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема якщо він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов’язань. Примусове виконання рішень судів в Україні покладається на державну виконавчу службу.

Так, у 2021 році, з метою забезпечення виконання судового рішення щодо стягнення податкового боргу, податкові органи зверталися до державної виконавчої служби з ініціативою обмеження в судовому порядку у виїзді за кордон по 169 боржниках. Наразі 42 громадянам області судом задоволено позов щодо обмеження виїзду за кордон. Інші клопотання знаходяться на розгляді.

Тому податкова служба області звертається до громадян з проханням погасити заборгованість зі сплати податків та ЄСВ та не допускати в подальшому виникнення боргу.

З метою недопущення виникнення та зростання штрафних санкцій та пені, платник самостійно може дізнатись про наявність/відсутність заборгованості в такий спосіб:

- звіривши розрахунки в Центрі обслуговування платників за місцем його реєстрації;

- скориставшись власним «Електронним кабінетом платника податків» за умови наявності особистого електронного цифрового підпису.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews