Вишите Євангеліє рівненської майстрині Олени Мєдвєдєвої стало світовим рекордом

11.01.2022 09:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
 

Вишите Євангеліє від Матвія, створене рівненською майстринею Оленою Медведєвою, визнали світовим досягненням. Авторка рукотворних арт-буків потрапила у книгу «Національний реєстр рекордів України 2022». У видання внесли одразу два її рекорди, один із яких – світовий. Євангеліє від Матвія визнали найбільшою у світі книгою, вишитою вручну.

Над створенням унікального фоліанту Олена Медведєва працювала упродовж двох років. Рукотворна книга налічує 60 сторінок і важить 9 кілограмів 400 грамів.

Євангеліє вишите по-особливому - майстриня використовує авторські літери, які виконує у техніці стебнівки. Цей шрифт вона запатентувала. Під час роботи жінка використовувала червоний та чорний кольори. А перша літера зроблена з візерунком – рослинним орнаментом. До речі, в першодрукаря Івана Федорова теж було схоже оформлення Біблії.

Олена Медведєва відома як авторка оригінальних книг, серед яких є мереживна, різьблена, вишита, солом’яна, шкіряна, бурштинова. Також її колекція налічує десятки вишитих арт-буків. Це і 4 Євангелія, і твори Тараса Шевченка, Лесі Українки, Адама Міцкевича, Івана Франка, Ліни Костенко та інших відомих авторів. Майстриня створює як фоліанти, так і мініатюри.

«Пишаємося тим, що в області є такі талановиті майстри. Завдяки їх креативу про Рівненщину знають у світі. Роботи Олени Медведєвої – справді унікальні. До речі, у 2020 році вона була стипендіаткою голови Рівненської ОДА, - прокоментувала начальниця управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк. – В Олени Медведєвої – дуже-дуже багато ідей. Чого вартий її «Рівненський буквар», її мультфільми, її казки і креативні арт-буки! Тобто творчість майстрині проявляється у найрізноманітніших варіантах. В результаті такі неординарні форми зацікавлюють широку аудиторію. Усе, що створює Олена Медведєва, зроблено з душею. Саме тому в неї все виходить. І робить вона це не заради рекордів. Це, безумовно, надихає».

Рекордне Євангеліє знаходиться в Літературному музеї Уласа Самчука, власне, як і всі креативні книги майстрині Олени Медведєвої.

Побачити вишитий фоліант, який став світовим рекордом та сфотографуватися з ним можна буде після 17 січня.

Пресслужба Рівненської ОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews