У країні, яка воює, не припустимо заморожувати зарплати військовим, – «УДАР Віталія Кличка» пропонує збільшити видатки на оборону України вже з лютого

25.01.2022 20:49   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

«Загроза широкомасштабного російського військового наступу на Україну вимагає консолідації всіх зусиль в обороні нашої держави», - заявив лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук, - «Очевидно, що для зміцнення обороноздатності країни потрібно негайно збільшити видатки на оборону вже з лютого».

Безпрецедентна підтримка західних партнерів має доповнюватися зусиллями української влади у мобілізації внутрішніх ресурсів для посилення нашого оборонного потенціалу, - про це заявляють в «УДАРі».

«Ворог повинен чітко розуміти, що ціна наступу буде для нього високою», - Валентин Демчук.

Цьогоріч в бюджеті на сферу безпеки та оборони передбачена сума понад 320 млрд грн., що є рекордною сумою для України і становить 6% ВВП. Водночас бюджет безпосередньо на оборону (тобто виділена сума на  Міністерство оборони) становить лише 133 млрд. На проекти ремонту доріг в рамках «Великого будівництва» передбачено майже 142 млрд. грн., - акцентують експерти.

Рівень нинішнього ВВП України важко, втім, порівняти з ситуацією у розвинених країнах. На перший погляд, у відсотках від ВВП це більша сума, аніж спрямовують на оборону Росія чи Сполучені Штати. Але за цими цифрами зовсім мало того, що стосується реального підвищення обороноздатності України.

У грудні 2021 року міністр оборони заявив, що забезпечити видатки Міноборони у розмірі 3% ВВП, як цього вимагає закон, планується лише у 2023 році. Якби цю норму виконали вже цього року, Міноборони отримало б додатково близько 29 млрд грн. У тому числі, 18 млрд грн додатково були б спрямовані на забезпечення військовослужбовців, що дозволило б суттєво підвищити зарплати українським захисникам. Заробітну плату військовослужбовців востаннє збільшував своїм наказом ще міністр оборони Степан Полторак три роки тому – з 1 січня 2019 року.

У той же час президент Зеленський в минулому році підписав указ про збільшення заробітних плат для військових аж з 1 січня 2023 року! Отже, ЗСУ стають все менш конкурентоспроможними на ринку праці. У країні, яка воює, неприпустимо заморожувати зарплати військовим, - підкреслюють в «УДАРі».

Окрім недостатнього фінансового забезпечення особового складу ЗСУ, упродовж років спостерігається стагнація в питанні переозброєння нашої Армії. Державне оборонне замовлення хронічно не виконується. У ситуації загрози широкомасштабної війни потрібно визначити чіткий пріоритет – оборону.

Послуговуючись звичною для влади мовою, маємо заявити, що пріоритетом у бюджеті на цей рік має стати не «Велике будівництво», а оборона країни. Звертаємося до Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України з вимогою переглянути держбюджет 2022 та збільшити видатки на оборону, підвищити зарплати військовим та на оборонні замовлення. Це ключовий пріоритет для країни! Питання не в тому, коли нападе Росія, а в тому - чи готова Україна до такого нападу, - заявили в «УДАРі».

Україна має бути сильною, а громадяни – почуватися захищеними!


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews