Медиків потрібно підтримувати, а не переводити на півставки та скорочувати, – «УДАР Віталія Кличка»

26.01.2022 20:34   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Уряд напередодні Нового року рапортував про безпрецедентне зростання заробітної плати медиків: згідно з ухваленим держбюджетом на 2022 рік, передбачені кошти для підвищення мінімальної заробітної плати для лікарів до рівня 20 тисяч грн (та 13,5 тисячі грн для середніх медичних працівників).

Але вже зараз в Україні зафіксовані факти, коли намагаються примусово перевести лікарів і середній медперсонал на 0,5 або 0,75 ставки, щоб не платити їм підвищену зарплату в повному обсязі.

«Обіцяне владою підвищення зарплати для медиків перетворюється на фікцію. А це може призвести до збільшення масштабів відтоку медичних працівників, що є критичним напередодні нової хвилі епідемії коронавірусу», - прокоментував лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук.

Епідемія ковіду стала критичним випробуванням для медичної системи як України, так і кожної країни світу. Недостатньо реформована та недостатньо фінансована медична система ледь витримала перші хвилі епідемії коронавірусу. А це, у свою чергу, призвело до відтоку висококваліфікованих медичних кадрів та регресу медичного забезпечення громадян – коментують ситуацію в «УДАРі». Причиною називають вибірковий підхід влади до питання підтримки медичної системи.

null

«УДАР Віталія Кличка» минулого року, відразу після презентації урядом законопроекту про державний бюджет-2022, звертала увагу, що всупереч вимогам Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», який вимагає виділення не менше 5% ВВП на галузь охорони здоров’я, уряд в проекті бюджету на 2022 рік на ці цілі виділив лише близько 3,5% від ВВП. У той же час, за рекомендаціями ВООЗ на медицину потрібно передбачати щонайменше 7% від ВВП.

Нагадаємо, що представники партії «УДАР Віталія Кличка» у попередньому скликанні Верховної Ради України активно підтримували та голосували за схвалення даного закону, що мав стати ключовим у якісному перетворенні медицини України. Тепер ми бачимо, що така позиція влади знову відкладає на невизначений час завершення медичної реформи.

Важливо не відтерміновувати медичну реформу. Необхідно завершити реформу медичної системи на вторинній і третинній ланці. Криза – це не привід зупинити реформу, а необхідність та реальний шанс на системне і якісне перетворення медичної системи.

Україна, як і весь світ, під час пандемії короновірусу мала б зрозуміти важливість медичної системи для збереження життя людей. Належний рівень фінансування медицини – це питання національної безпеки країни.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews