Вшановуючи героїв Крут, маємо пам'ятати, що і в нас були свої молоді герої! - Микола Бендюк

29.01.2022 10:37   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська
У день вшанування героїв Крут краєзнавець, історик, мистецтвознавець Микола Бендюк нагадав, що і на Острожчині тривали подібні бої. 
 
null
Фото острозьких гімназистів

«Вшановуючи героїв Крут, маємо пам'ятати, що і в нас були свої молоді герої!» - Микола Бендюк.
(Далі текст автора, - ред.)
 
Про цю подію мені вперше розповів у 1988 році Петро Зотович Андрухов. Його батько служив в армії УНР і добре пам'ятав всі події які були і в той час в Острозі.
 
Тому сьогодні, вшановуючи героїв Крут, маємо пам'ятати що і в нас були свої молоді герої!
 
Ще весною 1917 року в Острозі була створена "Січ імені Івана Богуна". Базою своєю січовики зробили острозький замок. В основному це були учні Острозької гімназії. Практично весь 1917 рік єдиною владою яка підтримувала порядок в місті були січовики.
 
Юних козаків підтримували солдати з Рильського піхотного полку що базувався в Острозі. В полку, після "Лютневої революції", був створений "Український комітет" який тісно співпрацював з гімназистами і, можливо, вони й дали січовикам зброю. Можливо що й керівниками "Січі" були солдати чи офіцери з "Українського комітету".
 
Станом вже на грудень 1917 р. виникла загроза нападу на місто загонів російського війська, які повертались з фронту.
Ці збільшовиченні загони спочатку в Славуті пограбували палац князя Санґушка, його самого вбили, а потім вирішили йти грабувати й в Остріг.
 
Недалеко від Острога, в сторону станції Кривин відбувся бій, подібний до бою під Крутами. Учні Острозької гімназії зайняли оборонні позиції, захищаючи від більшовицьких військ рідне місто.
Більше про цих гімназистів майже нічого не відомо. Знаємо що після того бою двох старшин і частину гімназистів було поховано в спільній могилі на Замковій горі в Острозі. Гімназистів, які були місцевими, поховали на острозьких кладовищах біля своїх рідних.
 
За переказами, старшини були родом із Полтавщини, але прізвища хоч і називаються, проте, на мою думку, вони не відповідають особам загиблих.
 
На поховання, що ще й зараз є на Замковій горі, вказував адміністративний старшина армії УНР Оникій Богун. Він пише що бій відбувся в 1917 році (хоч частина місцевих переказів говорять і про 1919 рік). З його слів не зрозуміло з ким був бій, з більшовиками чи поляками. Якщо врахувати що Оникій Богун писав замітку про мітинг біля цієї могили 25 травня 1927 році, і тут же вказує, що поховання здійснене у 1917 році, то ця дата викликає довір'я. За 10 років ще добре мали пам'ятатись і події і дати. Те що за Польщі дозволяли проводити мітинги біля цієї могили вказує що бій був з більшовиками.
 
Історики згадують що бачили публікації в Львівській пресі і про бій і про поховання гімназистів в Острозі, але поки що самі статті ми ще не знайшли.
 
Під час розкопок могили, острозький археолог Олександр Бондарчук визначив, що поховання було проведено в зимовий час, тому що земля була збита в грудки (замерзлі), як би це була тепла пора то грунт був би пухкішим.
 
Повідомлення проілюстровано - фото острозьких гімназистів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews