На Рівненщині створять «Зелену кімнату» для проведення процесуальних дій в оточенні, дружньому до дитини

08.02.2022 21:23   Джерело: RvNews
Опубліковано : Вікторія Синиця

Ювенальна прокурорка Рівненської обласної прокуратури взяла участь у засіданні круглого столу щодо створення на базі центру соціально-психологічної допомоги так званої «Зеленої кімнати» для психологічної роботи спеціалістів з дітьми, постраждалими від насильства, а також допиту неповнолітніх правопорушників.

За даними  статистики сьогодні кожна третя родина в Україні зустрічається з насильством. Так, упродовж минулого року на Рівненщині зареєстрували понад 240 кримінальних правопорушень за фактами вчинення домашнього насильства, або злочинами, пов’язаними з ним. 213 обвинувальних актів вже скеровано до суду.

Однією з рекомендацій ООН в питаннях правосуддя у справах, пов’язаних із участю дітей жертв та свідків злочинів є обладнання «Зелених кімнат», призначених спеціально для проведення опитування дітей.

Принцип такої кімнати полягає у тому, що дитина, яка знаходиться у вразливому психоемоційному стані, у комфортних для неї умовах  спілкується віч-на-віч із спеціалістом-психологом та, за необхідності, іншими спеціалістами.  Інші учасники слідчої дії в цей час знаходяться за спеціальним одностороннім склом, через яке дитина нікого не бачить. Це сприяє створенню у дитини відчуття безпеки та приватності. Процес спілкування при цьому фіксується на відео, і потім використовується як доказ у кримінальному провадженні.

Учасники круглого столу зійшлись на думці, що такий простір на Рівненщині необхідний, адже це значно полегшить роботу правоохоронців із дітьми і при цьому не завдасть неповнолітнім додаткового дискомфорту. Створити «Зелену кімнату» в приміщенні відділення Консультативної служби обласного центру соціально-психологічної допомоги планують вже за кілька місяців.

Пресслужба Рівненської обласної прокуратури


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews